På sporet af farven

Status
Afsluttet
Samarbejdspartnere
Glyptoteket
DTU Kemi
Geologisk Museum
Periode
2009 - 2013
Kategorier
Undersøgelse
Projektledelse
KADK

Græske og romerske statuer stod ikke i hvid marmor. De var farverige. Det viser skriftlige kilder fra antikken og restfarver, der er fundet på værkerne selv. Værker af sten blev bemalet og bronzeskulpturer stod i metallets glans, mens detaljer som øjne, læber og tænder blev udført i andre, farvede materialer som elfenben, rav, kobber og sølv.

Der var også statuer af ædle materialer som guld, sølv og elfenben, med mangefarvede tilføjelser. I romersk tid tog billedhuggerne tillige broget marmor i brug.

Som det første museum i verden har Ny Carlsberg Glyptotek lavet et tværvidenskabeligt forskningsprojekt ”På sporet af farven” om farvespor på de græske og romerske skulpturer - i samarbejde med forskere fra Konservatorskolen på KADK, DTU Kemi og Geologisk Museum.

Forskerteamet har udført systematiske undersøgelser af et udvalg af museets græske og romerske stenskulpturer.  Bl.a. er der blevet foretaget kemiske spot-tests og instrumentel analyse af pigmenter og bindemidler, og blevet benyttet scanning, stråling eller spektroskopi. Hermed har forskerne kunne spore farveresterne. Forskningsresultaterne har været beskrevet i adskillige tidsskrifter og nyhedsmedier i Danmark og internationalt.