Transformation af Danmarks Akvarium, Charlottenlund

Name
Jesper Skovby
Education degree
Master
School
School of Architecture
Study programme
Cultural Heritage, Transformation and Restoration
Year
2018

Transformationsprojekt af Danmarks Akvarium i Charlottenlund (1937) af C. O. Gjerløv-Knudsen.  

Siden åbningen af Den Blå Planet i 2013, har det bevaringsværdige gamle Danmarks Akvarium været forladt og funktionstømt. Det har endnu ikke været muligt, at nå til enighed om en lokalplan der kan give bygningen et nyt liv.

Metode

Opgaven bestod først og fremmest i, at udvikle en metode til registrering af det eksisterende bygningsværks særlige kvaliteter.

Gennem modeludsnit i skala 1:20 samt modelfotografiet, kunne jeg dokumentere og værdisætte lysforhold, tektoniske principper, bygningspropertioner og komposition - samt en overordnet bygningskunstnerisk idé fra arkitekten.  

Registeringen dannede deraf grundlag for programforslaget: Åbne værksteder med tilhørende sal til forsamling, gymnastik eller teater. 

Projekt

Ud fra mine registreringer i modellen, samt en historisk, arkitektonisk og teknisk analyse - udviklede jeg en række rumlige indgreb der er tro mod det karakteristiske bygningsværk, og som kunne sikre dets fremtiddige bevaing.

Projektet omhandler tre indgreb i tre forskellige skalatrin: landskabet, bygningskroppen og detaljen. 

I ladskabet diskuterer jeg, om hvorvidt det er hele akvariet der er bevaringsværdigt. Akvariet er siden 1937 udvidet fem gange, hvoraf det samlede anlæg varierer i stillart og teknisk kvalitet. Gennem en substraktion, omformation og addition har jeg forsøgt at udnytte potentialet i gårdrummet, samt genanvende mest muligt af den oprindelige bygningskrop som den står idag.  

 

 

 

Transformation

I 1974 udvidedes akvariet med en ny udstillingshal, kaldet Landskabsakvariet. Idag er akvarierne fjernet og grundet store huller i taget, er denne del af bygningen særligt udfordret. 

Min transformation af Landskabsakvariet omhandler en opstramning i plan og snit således, at den indgår i dialog med den orginale udstillingshal´s arkitektoniske sprog og poesi, efterlever moderne energikrav samt funktionsmæssige behov.