Dansk barokarkitektur

Dato
29.05.2019
Tidspunkt
15:00 - 16:30
Adresse
Festsalen
KADK
Danneskiold-Samsøes Allé 51
1435 København K
Pris
Gratis adgang

Kom og få en guidet tur gennem udviklingen af den førmoderne arkitektur, når Institut for Bygningskunst og Kultur inviterer til åben forelæsningsrække en række onsdage i forårssemesteret 2019. 

Johan Conrad Ernst, Frederiksberg Slot, 1699-1709. Foto: Ib Rasmussen/Wikimedia Commons

Forelæsningen om barok og rokoko i Danmark tager udgangspunkt i de arkitekturstrømninger, som udvikles i tiden omkring og efter enevældens indførelse i Danmark i 1660. Indsættelsen af den absolutte monark og indførelse af arvekongedømmet er markante ændringer i samfundet, der tydeligt afspejles i periodens arkitektur. Vi følger barokkens udvikling fra den unge enevældes repræsentative hofstil til den mere lette og afslappede rokoko. 

Med enevælden følger også centraladministrationen, og vi har bevaret en mængde arkivmateriale; brevvekslinger mellem bygherre og arkitekt, byggeregnskaber, tegninger og kort. Materiale som vil blive inddraget sammen med nyere undersøgelser udarbejdet i forbindelse med projekter og bevaringsstrategier for en række af periodens bygningsværker. 

Med afsæt i dette materiale vil vi også belyse, hvor forbillederne og inspirationen til periodens byer, militæranlæg, kongelige slotte og haver, herregårde og kirker kom fra. Vi vil blandt andet følge sporene fra Frederik IV´s Italiensrejser og hjem til Valby Bakke, Esrum Sø og landsbyen Voldum i Jylland. Og vi vil se på, hvordan periodens arkitekter og magtfulde bygherrer arbejder med de store radikale helhedsgreb og det fornemt iscenesatte samspil mellem landskab, have, bygning og interiør.

Forelæser: Institutleder Arne Høi