Fransk klassicisme

Dato
13.11.2019
Tidspunkt
15:00 - 16:30
Adresse
Festsalen
KADK
Danneskiold-Samsøes Allé 51
1435 København K
Pris
Gratis adgang

Kom og få en guidet tur gennem den europæiske arkitekturs udvikling, når Institut for Bygningskunst og Kultur inviterer til åben forelæsningsrække en række onsdage i vinterhalvåret. Tredje forelæser i rækken er professor emeritus Carsten Juel-Christiansen. 

I forelæsningen lægges hovedvægten på en gennemgang af værker af Étienne-Louis Boullée (1728-1799) og Claude-Nicolas Ledoux (1736-1806). Det, der har fået betegnelsen ”revolutionsarkitekturen”, udfoldes i Frankrig igennem 1700-tallet med Boullée og Ledoux som hovedfigurer. 

Revolutionsarkitekturen fremviser såvel programmatiske som æstetiske og kompositoriske eksperimenter, der kan betragtes som forløbere for 1900-tallets moderne arkitektur. Nyskabelsen er et fokus på elementær geometri, der sættes i værk som et formelt greb til på én gang at skabe overvældende, stærke udtryk i store kubistiske bygningskroppe, og til at selvstændiggøre de formelementer, som bygningerne komponeres af – således at enhver bygning kan gives et individuelt udtryk, der modsvarer bygningens funktion. 

At revolutionsarkitekturens tektonik ikke er bundes af den klassiske arvs ordner gør det muligt at afsøge og eksemplificere arkitektoniske rum, der er præget af tidens fascination af naturen, fornuften, det sublimes æstetik – og af en frembrydende forståelse for de komplekse relationer i mellem individ og samfund, der kendetegner det moderne.

Claude-Nicolas Ledoux, Direktørboligen i Chaux, Frankrig, 1775-78. Foto: Wolfgang Moroder, Public Domain.