NB! Aflysning: Manierismens rumstruktur

Dato
03.04.2019
Tidspunkt
15:00 - 16:30
Adresse
Festsalen
KADK
Danneskiold-Samsøes Allé 51
1435 København K
Pris
Gratis adgang

NB! Forelæsningen den 3. april er desværre aflyst - den vil blive erstattet på et senere tidspunkt. 

Kom og få en guidet tur gennem udviklingen af den førmoderne arkitektur, når Institut for Bygningskunst og Kultur inviterer til åben forelæsningsrække en række onsdage i forårssemesteret 2019.
 

Giulio Romano, Palazzo del Te, Mantova, 1524-34. Foto: Marcok/Wikimedia Commons

Manierisme som periode i stilhistorien menes at strække sig fra højrenæssancen til barokkens udbrud, dvs. i det relativt korte tidsrum, der strækker sig fra år 1520-1600 e.Kr, men mange kunstteoretikere mener dog, at udtrykket ikke definerer et tidsrum, så meget som det definerer bestemte stiltræk eller en særlig åbning af kunstens og arkitekturens rum frem mod 1600-tallet. 

Selve termen manierisme menes at være uddraget fra Giorgio Vasaris bøger, en af periodens ledende kunstnere, arkitekter og kunstteoretikere, hvorfor forelæsningen også vil starte her. Vasari var optaget af kunstens og arkitekturens udvikling over tid. Han mente, at kunst og arkitektur grundlæggende er imitationer af naturen, og at kunstens udvikling derfor kan læses som et fortløbende arbejde med at perfektionere egne repræsentationsmåder. 

Forelæsningen vil særligt gøre ophold ved Michelangelos værker og da koncentrere sig om den bevægelse og indre spænding i formerne, der synes at kendetegne Michelangelos arkitektur, og som på mange måder udfolder manierismens undersøgelser af og videre eksperimenter med den rumdannelse, der havde konstitueret sig i arkitekturen frem mod år 1520. 

Vi skal i den forlængelse også se på arkitektur og bygningseksempler udført af arkitekter som bl.a. Giulio Romano, Baldassare Peruzzi og Vignola Gesú m.fl. og søge at få en fornemmelse for disse arkitekters arkitektursyn og tiltagende spatiale eksperimenter.

Forelæser: studieadjunkt Elise Lorentsen