Middelalderbyen

Dato
19.12.2018
Tidspunkt
15:00 - 16:30
Adresse
Festsalen
KADK
Danneskiold-Samsøes Allé 53
1435 København K

Kom og få en guidet tur gennem udviklingen af den førmoderne arkitektur, når Institut for Bygningskunst og Kultur inviterer til åben forelæsningsrække en række onsdage i efterårssemesteret 2018. Ottende forelæser er professor emeritus Jens Kvorning.  

Det er i middelalderen at det bysystem, som vi i dag har i Europa, skabes. Middelalderbyerne kategoriseres ofte med udgangspunkt i deres oprindelseshistorie. Rekonstruktion af en romersk by, byer fremvokset under et klosters beskyttelse eller i ly af fyrstens fæstning – og senere handelsbyer, som vokser ud af velbeliggende landsbyer. 

Middelalderens byer har ikke nogen gennemgående geometriske formkarakteristika. De er tilpasset og udsprunget af det landskab og den topografi, de ligger i, men de rummer altid nogle faste strukturerende elementer: Kirken, der som regel er eksponeret med en plads for ceremonier. Fyrstes palads som oftest også eksponeret med en plads. Rådhuset med sin tilhørende plads. Men disse strukturerende punkter kan være lokaliseret meget forskelligt i bymassen, afhængigt af topografien og byens væksthastighed.

Ambrogio Lorenzetti, Den gode regerint (detajle), fresko i rådhushallen i Sienna, 1338. Foto: Wikimedia Commons.