Nutidigt boligbyggeri

Dato
30.05.2018
Tidspunkt
15:00 - 16:30
Adresse
KADK
Festsalen, Meldahls Smedie
Danneskiold-Samsøes Allé 51
1435 København K

I løbet af foråret 2018 præsenterer KADK hver onsdag en forelæsningsrække om modernisme og samtidsarkitektur. I denne forelæsning vil adjunkt for Bygningskunst og Kultur, Anne Romme, fortælle om nutidigt boligbyggeri. 

Forelæsningen lægger ud med at gøre rede for den historiske betydning af ordet fælles (common), samt den nutidige, videreudviklede og udvidede forståelse af begrebet commons (fælleder). 

Herefter forsøger forelæsningen af indkredse det fælles som et operativt så vel som et arkitektonisk begreb. Københavns baggårde undersøges som mulige commons i byens væv. To projekter fra begyndelsen af 1900-tallet af de danske arkitekter Ivar Bentsen og Carl Petersen sammenlignes med lignende projekter af Ludwig Hilberseimer som eksempler på en urban arkitektur med udgangspunkt i det fælles – i betydningen det almindelige.

Der redegøres for foreningen Urbanias ambition om at bygge et boligprojekt til omkring 300 personer højst 5 km fra Rådhuspladsen og i en sammenligning med Lange Eng (Dorte Mandrup, 2009) opridses forskellen mellem det kollektive og det fælles. Der redegøres også for det hollandske fænomen Zelfbouw – selvbyg.