Paris - det 19. århundredes hovedstad

Dato
11.12.2019
Tidspunkt
15:00 - 16:30
Adresse
Festsalen
KADK
Danneskiold-Samsøes Allé 51
1435 København K
Pris
Gratis adgang

Kom og få en guidet tur gennem den europæiske arkitekturs udvikling, når Institut for Bygningskunst og Kultur inviterer til åben forelæsningsrække en række onsdage i vinterhalvåret. Syvende forelæser i rækken er professor emeritus Carsten Thau. 

Paris blev den moderne hovedstad par excellence. Kulturteoretikeren Walter Benjamin, som i sit “Passageværk” indgående har beskrevet denne by i centrale dele af epoken, sagde, at den var århundredets hovedstad. Forelæsningen forsøger i et omfattende panorama at beskrive, hvordan den moderne verden her pikkede sig ud af ægget. 

Fra 1850’erne og de næste årtier frem voksede byen til en by på over 2 millioner indbyggere. Men frem for alt anlagde man boulevarder og avenuer, byggede store boulevardejendomme, anlagde for første gang i byplanlægningens historie grønne parker som “byens lunger,” ekspanderede kirkegårde, opsatte i tusindvis af lygtepæle, byggede store banegårde som Garde de l’Est og Garde du Nord, udviklede et perfekt kloaknet og en solid friskvandsforsyning ved over enorme afstande at hente vand ind fra floddalene Yanne og Vanne. 

Forelæsningen gennemgår den nye byarkitektur, parkerne og boulevardhuset, formentlig den bedste byejendomstype nogensinde. Hvis tiden rækker præsenteres tillige karakteristiske typer i bybilledet som dandyen, flaneuren, de store kurtisaner, de almindelige prostituerede mv.

Grand Palais set fra Alexandre III-broen, Paris. Foto: Eric Pouhier, Public Domain.