Renæssancens og barokkens landskabskunst

Dato
24.04.2019
Tidspunkt
15:00 - 16:30
Adresse
Festsalen
KADK
Danneskiold-Samsøes Allé 51
1435 København K
Pris
Gratis adgang

Kom og få en guidet tur gennem udviklingen af den førmoderne arkitektur, når Institut for Bygningskunst og Kultur inviterer til åben forelæsningsrække en række onsdage i forårssemesteret 2019.

André le Nôtre, Haven i Vaux-le-Vicomte, 1658-61. Foto: Esther Westerveld/Wikimedia Commons

Som det er tilfældet på en række områder, begynder man også i renæssancen at kigge tilbage på antikke forbilleder. Heriblandt anlægget omkring Plinius’ berømte villa, som den gamle romer selv beskrev. Nye skrifter af ikke mindst Lorenzo Colonna beskriver menneskets og naturens overgang fra en art naturtilstand til en kultiveret tilstand. Disse refleksioner isprænges motiver og skikkelser fra den græsk-romerske mytologi, deriblandt beskrivelser af en dybt kultiveret haveø beliggende i midten af oceanet. 

Gennemgående principper for renæssancens anlæg er opdeling af det første parterre i mindst fire lige store partier, installeringen af vandkunster og vandbækkener, en højtudviklet ingeniørkunst, en perspektivisk organisering af akser og forbindende trappeanlæg niveauerne imellem med henblik på en dynamisk dialog med hovedhuset/villaen. 

Barokkensparker afspejler naturvidenskabens rationalistiske udvikling i det 17. århundrede, de mange nye empiriske naturiagttagelser og nye matematisk baserede teorier om kosmos. Overgangen fra geocentrisme (jorden er centrum i planetsystemet) til heliocentrisme (solen er centrum) bevirker en optagethed af rummets uendelighed.

Forelæser: professor emeritus Carsten Thau