Kandidat 2016: Fleksible møbler til inde- og udeliv

Dato
21.07.2016
Kategori
Uddannelse og studieliv

I de senere år er byen blevet grønnere – gårdmiljøer fyldes med planter og træer, og etageejendomme knopskyder med altaner. Byboen insisterer på det grønne element i sin bolig, selvom pladsen er knap. Mød designerne Mads Sætter-Lassen og Emil Krøyer som i deres fælles afgangsprojekt har skabt en serie af objekter der tilpasser sig byboens behov for både at have liv på altanen og plads i lejligheden.  

Jeres afgangsprojekt hedder 'Objekter til forhandling' – hvad går det ud på?
Der plantes, vandes og plukkes overalt i byen. Kun de færreste bygninger tegnes uden at der bliver tænkt på grønne miljøer i form af gårdhaver, altaner eller terrasser. Hvordan bliver disse grønne miljøer anvendt, og hvordan kan vi som formgivere imødekomme brugernes behov?

Vi har skabt en serie af genstande til det lille hjem med altan eller gårdhave. Vi har forsøgt at udviske tærsklen mellem objekternes inden- og udendørs tilhørsforhold, og de kan derfor bruges både på altanen og i stuen alt efter sæson.

Hvad motiverede jer til at lave netop dette projekt?
Vi holder begge meget af at være i naturen og ser det som en nødvendighed for at kunne slappe af. Som byboere har vi oplevet en udfordring i at få naturen integreret i vores hverdag - og med altanens stigende popularitet i byerne har vi opdaget at vi absolut ikke er alene med det behov. 

 

Har I haft samarbejdspartnere undervejs i processen og hvad har det betydet?
Vi har haft en lang række sponsorer og samarbejdspartnere i processen. Nogle har stillet materialer til rådighed, nogle har hjulpet os med deres faglige ekspertise. Fx sponserede Kvadrat tekstil til taburetten, og Skagerak gav os vigtig sparring i forhold til markedet for inde- og udemøbler. Fra starten af projektet har vi været opmærksomme på industrien: Det har været vigtigt at forankre vores projekt i den virkelighed, der venter os på den anden side af eksamen.

En virkelighed, der for os betyder samarbejde med eksperter og producenter.

Hvor kan I forestille jer at jeres afgangsprojekt vil gøre en forskel?
Det er et faktum at byerne vokser, og at de fleste af os i fremtiden kommer til at bo på færre kvadratmeter. Vi har i vores projekt forsøgt at udvikle en serie der imødekommer denne urbane udvikling, i og med at man med vores produkter ikke nødvendigvis behøver både at anskaffe sig et sæt møbler til altanen og et til lejligheden. 

Kan I se udviklings-/ jobmuligheder i det?
Vi ser et potentiale og et behov for at udfordre emnet yderligere, da de færre kvadratmeter pr. bybo vil være en vedvarende problemstilling i fremtiden.

 

Serien består af borde, bakker, en taburet, potter og en kost.

Hvad er det sjoveste og det sværeste ved at arbejde med design på den måde I gør?
Det sjoveste ved vores proces har været involveringen af samarbejdspartnere. Vi mener at vi i de sidste fem år på studiet og gennem en nysgerrighed på industrien har tilegnet os en masse viden. Vi er dog klar over at vi på ingen måde ved eksperter og har derfor haft stor glæde af den viden vi har fået udefra.

Omvendt har det sværeste været at styre processen omkring udvikling og levering fra de før nævnte samarbejdspartnere. Nye ukendte problemer opstår konstant og skal løses, før det næste skridt kan tages.

Er der et design, som I rigtig gerne selv ville have lavet – og hvorfor?
Achille Castiglioni's bordlampe "Snoopy" rummer både en skulpturel værdi, et fint lys, en god materiale sammensætning og har ikke mindst et humoristisk grundelement. Dette er alle egenskaber som vi sætter pris på og forsøger at inkorporere i vores egne designs.

Hvad oplever I er jeres største styrke som færdiguddannet designere fra KADK? 
Som færdiguddannede designere fra KADK har vi en bred palette af kompetencer, der kan føre os mange steder hen. 

Hvor ser I jer selv professionelt om fem år?
Vi håber at være et mindre designstudio med udfordrende opgaver, hvor vi udvikler alt fra dimser til udstillinger.