Børsen: Aftagerpaneler advarer mod at gamble med dansk design og arkitektur

Dato
24.09.2015
Kategori
KADK Indblik

KADK's tre aftagerpaneler advarer i dag i dagbladet Børsen mod at skade Danmarks stærke position inden for design og arkitektur: "Regeringen gambler, hvis den både gennemfører generelle besparelser og målrettede beskæringer", lyder det i kronikken.

Kronik: "Skær ikke i den gren, væksten sidder på

Regeringen har kurs mod at skade Danmarks stærke position inden for design og arkitektur. Det vil hæmme væksten og føre til, at toneangivende arkitekt- og designvirksomheder kommer til at mangle arbejdskraft de kommende år." 


Underskrevet af KADK’s aftagerpaneler:

Tina Saaby, Stadsarkitekt – Lone Feifer arkitekt og programdirektør VELUX – Johan Celsing, professor, arkitekt og tegnestueleder – Kasper Guldager Jensen, arkitekt og seniorpartner  i 3XN og direktør i GXN – Signe Cold, arkitekt og leder af Entasis – Martin Manthorpe, civilingeniør og direktør NCC – Malene Sihm Vejlsgaard, cand. merc. og stifter af Boblr.com – Louise Campbell, designer, Studio Louise Campbell – Line Rix, cand. merc. og partner 1508 – Niels H. Eskildsen, ejer og adm. direktør af Designers Remix A/S – Michael Højlund Rasmussen, konservator og leder af Konserveringscenter Vest – Rikke Bjarnhof, chef Nationalmuseets Bevaring og Naturvidenskab – Jørgen Wadum, professor og bevaringschef på SMK – Marie Vest, bevaringschef Det Kongelige Bibliotek – Lars Brock Andersen, leder af Museernes Bevaringscenter.

Aftagerpanelerne rådgiver KADK om at målrette de studerendes faglige kvalifikationer, så de matcher behovet på arbejdsmarkedet. De udtaler sig her som fagprofessionelle rådgivere for KADK og ikke på vegne af deres virksomheder.

"Regeringen er på vej med to spareøvelser, som hver for sig kan virke fornuftige, men som tilsammen klemmer luft ud af verdenskendte eksporterhverv.

Regeringen sigter lige nu mod BÅDE at køre grønthøsteren over design- og arkitekturuddannelserne som en del af de generelle uddannelsesbesparelser OG yderligere at beskære de samme uddannelser målrettet som en del af den såkaldte ”dimensionering af de kunstneriske uddannelser”.

Det vil være forkert.

Vi ser to scenarier for os.

I det ene gør regeringen alvor af at beskære hårdt og dobbelt.

På kort sigt giver det lidt flere penge i finanslovforhandlingerne og måske lidt færre unge ledige. Men på længere sigt vil Danmark tabe terræn. Måske bliver den næste Bjarke Ingels eller den næste designsucces ikke udklækket. Og de mange andre fremadstormende arkitekt- og designvirksomheder kommer til at mangle folk. Alene på grund af pensionering kommer branchen i forvejen i de kommende år til at mangle hundredevis af folk.

En negativ spiral.

Vi håber, at det ikke ender der, for det andet scenarie er bedre.

I det andet scenarie farer regeringen med lempe. Den lader arkitekt- og designuddannelserne bidrage ligesom alle andre, men undlader at skære dobbelt.

Danmark eksporterer i dag mere mode end svin, og argumenterne for at tænke sig om er mange.

Det hjælper ikke at bruge gamle tal for dimittendledigheden som argument for at skære i en tid, hvor væksten er på vej tilbage. Samme konklusion er i regeringens rapport fra april i år. 

Der uddannes på landsplan blot få hundrede arkitekter og designere fra de kunstneriske uddannelser, og ledigheden er faldende. Dem skal vi nok få i sving.

Billedet går igen i industrien. DI efterlyser designkompetencer. Konsulenthuse som McKinsey og Accenture har opkøbt designvirksomheder. Stærke designkompetencer er en fordel for Danmark i den globale konkurrence, og alle industrier har brug for design og brugerforståelse. Ikke kun tekniske færdigheder, som udlandet kan slå os på.

Dansk designs succes handler om æstetik, om klimaløsninger, om digitale løsninger, om sundhedsløsninger osv. Den handler om vores evne til at koble arkitekter og designere med andre fagfolk – ingeniører for eksempel – så der opstår de nye løsninger, brugerne efterspørger.

Derfor opfordrer vi til at styrke de bedste og mest ambitiøse arkitekt- og designuddannelser for at fastholde vores globale topposition. Det er jo det, der er på spil. Det er ikke nok at være god. Danmark skal være helt i top!

Der SKAL være et stærkt elitelag i tæt samspil med de andre uddannelser på området.

Vi skal fastholde de tårnhøje ambitioner på de bedste uddannelser, optage de dygtigste fra de beslægtede uddannelser og sikre, at forskningen kommer alle til gavn. Samtidig skal vi videreudvikle uddannelserne i samarbejde med førende internationale uddannelsesinstitutioner og erhvervslivet – som KADK eksempelvis gør i dag med CBS.

Det kan lade sig gøre uden højere bevillinger. KADK er i gang. 

Regeringen gambler, hvis den både gennemfører generelle besparelser og målrettede beskæringer.

Vi beder om modet til at prioritere og til at satse på Danmark som førende design- og arkitektur-nation.

Ellers kan den gren, væksten, eksporten og velstanden sidder på, brække midt over."