Bæredygtige tekstiler i finalen til Danish Design Awards

Dato
19.03.2019
Kategori
Uddannelse og studieliv

Tanja Kirst, designkandidat fra KADK, er udtaget til finalen ved dette års Danish Design Awards. I projektet 'Re: Thinking Hemp' arbejder hun med hamp som et bæredygtigt alternativ for tekstilindustrien: Målet er at producere rå tekstiler fra hamp dyrket i Danmark.

Tanja Kirst, designkandidat fra KADK, er med i opløbet til en Danish Design Award i den fornemme kategori ’Young Talents’.

I sit afsluttende projekt på designuddannelsen har Tanja Kirst arbejdet med hamp som et bæredygtigt alternativ til bomuldsproduktion der trækker store veksler på miljøet: dyrkning og forarbejdning af bomuld kræver både meget vand og sprøjtegift. Ydermere kan bomuldsplanten ikke vokse på vores breddegrader, hvilket betyder at den også skal transporteres over lange afstande, før den kan indgå i en dansk tekstilproduktion.

Hampeplanten kræver derimod langt mindre vand, og kan dyrkes uden gødning – den forbedrer ovenikøbet jordens struktur og næringsindhold, mens den gror. Tekstiler af hamp har ry for at være grove og ru i strukturen, men Tanja Kirst viser at hampetekstiler kan være både lette i udtrykket, smukke og slidstærke.

En løsning på tekstilbranchens klimaudfordring
Dermed byder hun ind med en brugbar løsning på en af tekstilbranchens helt store udfordringer: produktionen af bomuldstekstiler er forbundet med et højt energiforbrug og store mængder af spildevand og affald, der belaster miljøet lokalt såvel som globalt.

Fagleder for Designskolen, Mathilde Aggebo, er begejstret for projektet:
’Projektet viser et realistisk og nytænkende alternativ på en af vores fælles helt store udfordringer, nemlig den stærkt forurenende tekstilproduktion. Tanja sætter teknologien i spil, men anvender samtidig et dygtigt, æstetisk greb til at vise en farbar vej for fremtiden. Det gør mig virkelig stolt og glad,’ siger fagleder Mathilde Aggebo.

Det sagde juryen
'Tanja Kirst nytænker et velkendt materiale i et rum mellem design og kunsthåndværk. Undervejs løfter hun hamp ud af sit velkendte image som et groft øko-materiale til et bestemt segment og gør det appellerende for en bredere målgruppe. I Tanja Kirsts hænder får hamp en helt ny tiltrækningskraft. Udforskningen af dette materiale er en værdifuld nytænkning i designspektret.'

Den endelige vinder annonceres 13. maj.