Bæredygtighedspris til projekter om salt og genbyg

Dato
07.09.2017
Kategori
Samarbejde og erhverv

AI’s nystiftede bæredygtighedspris 'SUSTAIN' gik til ét projekt, der forvandler salt til emballage og ét, der giver udtjente bygninger nyt liv. Begge projekter kan ses på udstillingen ”Cirkulær økonomi i arkitektur og design”, der netop er åbnet på Holmen.

En ny pris så dagens lys, da KADK 7. september åbnede dørene for udstillingen ”Cirkulær økonomi i arkitektur og design”. En udstilling, der samler ikke mindre end 14 innovative bud på arkitektur og design, som kan sætte gang i omlægningen til en bæredygtig fremtid baseret på recirkulation og genanvendelse.

AI sætter pris på bæredygtighed
Prisen er stiftet af AI Arkitekter med det erklærede mål at få byggeriets parter – arkitekterne, ingeniørerne, leverandører og entreprenørerne – til at rykke tættere sammen om at skabe bæredygtige løsninger:

”Det starter på uddannelserne og fortsætter på tegnestuerne og byggepladserne. Vi kalder det co-creation, og målet er at skabe et mere bæredygtigt byggeri, der kan inspirere verden omkring os”, sagde kreativ direktør i AI Thomas Snog, der fremhævede KADK’s treårige satsning på FN-målene – her i blandt mål 11 og 12 om henholdsvis bæredygtige byer og ansvarligt forbrug og produktion – som et vigtigt skidt i netop den retning.

Med AI´s pris for arkitektur, byggeri og bæredygtighed følger en sum på 25.000 kroner. I år skulle det beløb dog deles, da ikke mindre end to projekter endte med at løbe med sejren. 

Thomas Snog (AI) overrakte priserne til Natasha Krebs og Frans Drewniak

Salt som emballage – til salt
Studerende Natasha Linde Krebs fra Visuel Kommunikation modtog prisen for projektet ”See Salt”, der undersøger alternative materialer til emballagedesign. Ved hjælp af havsalt er der skabt et nyt materiale, som let kan nedbrydes og genanvendes på ny. Projektet præmieres for: ”sin originale idé med at udvikle et kendt og lettilgængeligt materiale som salt til en ny form for emballage til fødevarer. Projektet har et stort potentiale for at løse de store problemer med plastaffald i både byerne og havene og kan blive et bæredygtigt alternativ til plastikemballage”. 

Nyt liv til udtjente bygninger
Dagens anden pris gik til projektet ”Genbyggestudier”,som er udarbejdet af de studerende fra Institut for Bygningskunst og Teknologi, under kandidatprogrammet Settlement, Ecology & Tectonics med vejledning af Frans Drewniak og Anne Beim og i samarbejde med studerende fra DTU. Projektet, der blandt andet har arbejdet med TAP1 på Carlsberg og plejehjemmet Sølund på Nørrebro præmieres for: ”at arbejde med byen som en cirkulær organisme, hvor udtjente bygninger og materialer kan genbygges til nye interessante arkitektoniske værker.

Projektet blev samtidigt fremhævet for sit cirkulære udstillingsdesign kaldet ”Kapslen”, der med enkle materialer skaber et cirkulært rum til formidling af projekterne. Kapslen har tidligere været opstillet på Rødovre Rådhus og på Folkemødet på Bornholm og er dermed et stærkt bud på, hvordan de studerende og deres projekter kan komme ud og gøre en forskel uden for skolens rammer.

Udstillingen ”Cirkulær økonomi i arkitektur og design” kan ses på Holmen frem til 3. december 2017.