Dagbog fra Alaska: Bedre indeklima med planter

Dato
14.12.2018
Kategori
Uddannelse og studieliv

Mød Jon Frydenlund-Vad, kandidatstuderende ved Architecture and Extreme Environments. I Alaska skal han arbejde med indeklima: Hvad sker der, når vi ikke lufter ud? Hvor mange skadelige stoffer hober sig op i vores hjem og påvirker vores helbred? 

Jeg hedder Jon Frydenlund-Vad og jeg går på første år af kandidatuddannelsen Architecture and Extreme Environments. Mit projekt her i Alaska handler om indendørs luftkvalitet.

Det virker måske lidt mærkeligt at krydse Atlanten og rejse op i de nordligste egne af Amerika for at arbejde indendørs. Sådan tænkte jeg i hvert fald selv da mit projekt begyndte at tage denne drejning. Men der er gode grunde til at luftkvalitet er et stort emne her oppe. Byen Fairbanks som jeg opholder mig i, er på trods af sine kun 30.000 indbyggere den mest forurenede by i USA. 

Indeklimaet giver lungeproblemer
Hvis man skulle vælge at lufte ud i sit hjem ved fx at åbne et vindue er det ikke sund luft man får ind. Samtidig kan lufttemperaturen om vinteren falde til -50 grader, og så vælger folk at stoppe selv de mindste udluftningskanaler til på grund af kulden. 

Ser man på hvor mange skadelige stoffer vi producerer i et hjem gennem rengøring, madlavning, elektronik og afdampning fra de ting omgiver os med, begynder det at se rigtig skidt ud. I nogle områder i Alaska har hver tredje barn været indlagt med lungeproblemer inden de fylder tre år. 

Luftrensning med planter
Jeg vil finde ud af, hvad vi som arkitekter kan gøre for at komme problemet med dårligt indeklima til livs. Mit projekt bygger på NASA-studier som viser at forskellige stueplanter faktisk er i stand til at fjerne mange af de skadelige stoffer der findes i luften.

Jeg vil undersøge om man i Alaska kan finde planter der har samme egenskaber.Jeg har medbragt en prototype der skal måle luftkvaliteten før og efter at luften er blevet filtreret gennem en lokal lav-art - hvis forsøgene falder heldigt ud, kan mit filter på lidt længere sigt være med til at skabe et bedre indeklima i hjemmene.  

1/2
Jon arbejder med at rense luft ved at lede den igennem et filter af lokalt indsamlet lav
Hvis filteret virker, kan det være med til at skabe et bedre indeklima i hjemmene.