Dagbog fra Gobi: Tilbage til græsrødderne

Dato
20.12.2016

Opholdet i Kina lakker mod enden. De studerende knokler for at få lavet så mange test-resultater som muligt, så de har noget at arbejde videre med hjemme på tegnestuen. Gabriele er ved at støbe sine sidste mursten i noget, der er meget tæt på de byggematerialer man oprindeligt brugte i Lanzhou-området: jord og græs. 

"Jeg har besøgt den resterende del af den landsby, som nu ligger i centrum af Lanzhou New Area-bebyggelsen," fortæller Gabriele. "Midt mellem de nye, moderne bygninger kan man stadig se de gamle huse der er bygget af jord, og som ikke er blevet revet ned endnu. Husene er lavet af jord og græs, som findes på stedet. Hvert 30. år bliver jord- og græsvæggene revet ned, knust og brugt som gødning – det synes jeg er ret fascinerende. Græs og andre organiske bestanddele danner nemlig næringsstoffer, når de i længere tid udsættes for sollys.

Jeg støbte en portion nye mursten af jord og græs, som jeg fandt på stedet – i de samme materialer som de gamle huse blev bygget i for mange år siden."

Gabriele støber sine sidste mursten af jord og græs