Dagbog fra Tanzania: Latrin-byggeri på ø-tid...

Dato
07.12.2017

Valerie, Lin  og Emilie skal igang med at bygge deres latrin. Men projektet er stødt på forhindringer: Håndværkerne forlanger overpris, byggematerialerne overskrider budgettet og alting tager meget længere tid end forventet.

Valerie fortæller:
"De sidste par dage har givet os mange udfordringer, som har gjort at projektet skrider langsommere frem en forventet. På Pemba sker ting bare ikke så hurtigt som vi ønsker os - og vi har helt sikkert lært at det kræver en stor indsats at forhandle sig frem til at få noget gjort. 

Den første udfordring vi stod overfor er hvor mange penge de lokale tømrere og byggearbejdere ville have for at hjælpe os. Vi talte med adskillige tømrere som alle ville have en takst der svarer til 300 kroner pr. dag – og en almindelig dagsløn i Tanzania er altså på 30-40 kroner. Det kunne vi simpelthen ikke betale - og kun ved at være meget stædige lykkedes det alligevel at få en tømrer til at hjælpe os for 40 kroner om dagen." 

En lokal tømrer skærer bambusstængerne ned til den rette størrelse

"Vi skulle også indkøbe materialer til byggeriet, og både materialerne og transporten af dem viste sig at være noget dyrere end vi havde regnet med. Så vi er hurtigt ved at lære at på Pemba er priserne høje og alting går lidt langsomt… 

En af de centrale dele i vores latrin er det trædæk, det skal stå på – men prisen på det træ vi skulle have brugt ligger langt over vores budget. Så vi har været nødt til at sadle om: Vi må ofre trædækket og gå efter en løsning med et cementgulv i stedet. 

På trods af alle vores udfordringer har vi fået installeret kummen til pedal-toilettet –  en toiletkumme som er plan med gulvet og som man skræver over – og forbundet den med septictanken. Vi har fået nivelleret byggegrunden og er klar til at pløkke bambusstængerne i jorden. Og så skal der hældes cement ud!"

Byggegrunden er nivelleret og klar til næste fase i byggeriet
Pedal-kummen er installeret og forbundet med septictanken