Design kan forbedre det danske sundhedssystem

Dato
09.09.2016
Kategori
Forskning og innovation

Hæmatologisk Klinik ved Rigshospitalet har netop modtaget ”Den Gyldne Skalpel” for udviklingen af et hjemmekemoterapiprojekt, der er videreudviklet i nært samarbejde med to designstuderende – nu kandidater – fra KADK; det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og konservering. Prisen, der uddeles af Dagens Medicin, gives for årets fornyelse i Sundhedsvæsnet.

Designernes bidrag til hjemmekemoprojektet består blandt andet i videreudviklingen og formgivningen af en specialdesignet taske, der ikke bare indeholder kemo-væske, men også en automatisk pumpe og et kateter, og dermed gør det muligt for patienter at modtage behandling hjemme frem for på hospitalet. Det er der mange fordele ved. Helt åbenlyst er det godt og trygt for patienterne at kunne opholde sig hjemme, men det viser sig også, at patienterne bevæger sig mere og sover bedre, hvilket har stor betydning for, hvor hurtigt de bliver raske. 

Se tasken her: www.chemotogoplease.dk 

Idéen med at gøre kemobehandlingen mere mobil er udviklet af sygeplejerske på Rigshospitalet Katrine Fridtjof. Men designkandidaterne Rie Maktabi og Isabel Aagaard har videreudviklet konceptet ved at designe en smart, smal, overskuelig og sikker taske – den såkaldte chemo-to-go taske, samt et chemo-to-go behandlingsrum og en informationshjemmeside til de mobile patienter. Begge kandidater har nu fået projektansættelse på Hillerød Hospital, hvor de også skal arbejde med fornyelse og forbedringer i Sundhedssektoren. Designkandidat fra KADK Isabel Aagaard siger: 

“Vi har brugt designfagets principper til at skabe et produkt, der giver det medicinske personale mulighed for at tilbyde effektiv behandling samtidig med at patienterne får en bedre følelse af medinddragelse og sikres en højere grad af komfort og autonomi. Projektet er et eksempel på, at designtilgangen kan bidrage væsentligt til at udvikle sundhedssektoren”.

Fagleder på KADKs designskole, Mathilde Aggerbo siger:

”Design skal i dag forstås som et innovationsredskab, der blandt andet kan udvikle velfærd og skabe skræddersyede velfærds- og sundhedsløsninger på helt specifikke problematikker. For eksempel som her; udvikling og forbedring af kemobehandling. Og det er netop de designkompetencer KADK er i fuld gang med at skrue op for. Ikke mindst på programmet Codesign, hvor der netop fokuseres på brugerinddragelse og samarbejde med eksterne parter som for eksempel kommuner, bosteder, plejecentre - og i dette tilfælde hospitalsafdelinger. Den tilgang har et enormt potentiale for samfundets velfærdsudvikling. Det viser dette eksempel med al tydelighed”

For yderligere information kontakt: 

Freja Bech-Jessen, pressekonsulent, KADK

E: frbe@kadk.dk; M: 41701859  

Isabel Aagaard, kandidat fra Designskolen på KADK

E: isabel@chemotogoplease.com M: 28402437

Læs mere om projektet her:

https://kadk.dk/project/chemo-go-please