To designere fra KADK får hæderspriser fra 15. Juni Fonden

Dato
25.11.2015
Kategori
Uddannelse og studieliv

Emil Lagoni Valbak, designer fra kandidatprogrammet Møbel, og Birgitta Marie Fontél fra Industriel Design er blevet tildelt 15. Juni Fondens hæderspris på kr. 40.000 til nydimitterede kandidater fra Kunstakademiets Designskole.

Birgitta Marie Fontél fik prisen for sit afgangsprojekt ”Prehospital Hypothermia Firstaid Rescue Bag”, en redningstaske og en hypotermisk pose, der skal bruges i redningsarbejdet af nedkølede traumeofre. Juryen sagde bl.a.:

"Birgitta Marie Fontel modtager dette hæderslegat for et meget veludviklet og gennemarbejdet industrielt design i form af en hypotermisk båre/pose til nedkølede traume ofre, der behøver beskyttet transport fra ekstreme omgivelser til hospital. ...

Hvis professionelle pleje faciliteter er langt væk, er det afgørende, at den rette behandling gives lokalt med det samme og på rette vis. Redningstasken, som Birgitta selv kalder den, er designet således, at den let og intuitivt kan bruges af enhver mulig redningsmand. Dens funktion er, at den standser nedkølingen og begynder genopvarmning samtidig med, at den overvåger patientens temperatur og puls.

I projektet har hun arbejdet sammen med FALCK gruppen, bl.a. Dr. Jonas Karlsson i Varberg SE og Dr. Torvind Næsheim i Tromsø NO, som er eksperter i hypotermisk redning. Begge er forsker i hypotermisk redning ved Universitetet i Tromsø - Norge og arbejder hos The National Air Ambulance Services i Norge. Sammen med disse eksperter har hun udviklet en redningsalgoritme og -procedure for den korrekte redning, som har dannet grundlag for hendes design af denne redningspose.

Projektets alvor og potentiale har vejet tungt i bedømmelsesudvalgets overvejelser og designudvalget var ganske enige om at dette er et projekt, der har ganske særlige formgivningsmæssige kvaliteter, som når det er fuldt udviklet og implementeret vil gøre en stor forskel for ofre for hypotermi."

"Adapt", en sofa til singler
Emil Lagoni Valbak fik 15. Juni Fondens hæderspris for sit afgangsprojekt "Adapt", en single-sofa der kan tilpasses forskellige brugssituationer. 

I sin motivering sagde juryen:

"Emil Lagoni Valbak har med Adapt taget afgang med et multifunktionelt møbel, der vil og kan mange ting, på samme tid. Ved første blik er møblet båret af en helhed, der ikke udfolder den sammensatte funktionalitet.  

Ved udfoldning overrasker og betager Adapt med sin innovative og gennemtænkte tilgang til møbel og indretning. En helhed og tænkning der reflekterer afsæt i dansk møbeltradition.

Emil har skabt et møbel der udstråler omhu og fin fornemmelse for materiale, form, stof og funktionalitet.

Med afsæt i tradition og samtidsudfordringer har Emil skabt et møbel, der med hans egne ord, tilbyder flere funktioner til de stadigt flere der bor alene i voksende byer med mindre plads. Meget relevant og med stort potentiale."