THE DETAIL IS DEAD - LONG LIVE THE DETAIL!

Dato
01.02.2018


THE DETAIL IS DEAD - LONG LIVE THE DETAIL!

Arkitekturens detaljer taler ofte deres tydelige sprog.

De afspejler en forståelse af verden, en økonomi, en æstetisk vilje - ligesom de viser en viden om materialer, bygningsfysik og perceptoriske virkemidler.

Detaljer er derfor vigtige og har i arkitekturhistorien ligefrem været retningsgivende for store bevægelser eller ny arkitektur.

To klassiske eksempler er; Adolf Loos som provokerede allerede i 1908 med sit skrift; ”Ornament og Forbrydelse”, der anfægtede den bevidstløse dekorationsiver blandt datidens arkitekter.

Ligedan ”Less is more”, dikteret af Mies van der Rohe i 1947 opsummerede hans søgen efter en minimalistisk fremtoning, hvilket førte til et rendyrket og præcist artikuleret udtryk i hans arkitektur.

I dag skrives der ikke på samme måde manifester om detaljens betydning i eller for arkitekturen. Men det ændrer ikke på, at det måske er mere vigtigt end nogensinde at bringe denne ’lille’ arkitektoniske verden i fokus. I dag er byggeriet dikteret af en økonomisk styring, der ikke efterlader meget plads til grundige detaljestudier eller legende eksperimenter.

Nutidens effektiviserede industrialiserede byggeprocesser søger primært, at eliminere en mulig fremkomst af en ny detaljeverden – der er hverken tid eller råd - og arkitektoniske detaljer betragtes ikke som ’nødvendige’ eller væsentlige.

 

I maj 2017 afholdt CINARK i samarbejde med VELUX Visiting Professor, Ulrich Knaack, fra TU_Delft Symposiet ”The Detail is Dead – Long Live the Detail”.

Her blev en række førende danske og nordeuropæiske arkitekter, forskere og virksomheder inviteret til at diskuterer og give deres bud på ’den arkitektoniske detalje’ og de udfordringer de ser i dagens byggeri.

Indlæggende er nu blevet kondenseret og redigeret i en bog med samme overskrift. Den udkom 31. januar 2018 og kan nu købes for 150 kr. gennem Arkitektforeningens butik