Find den store historie i det lille Kunsthåndværk

Dato
23.08.2016

Kan keramik og glas fortælle store historier? Svaret er ja. Og nu kan københavnerne gå på jagt efter fortællingerne på afgangsudstillingen fra Kunstakademiets Designskole for Glas og Keramik, der åbner i Rundetårn på fredag 

En kæde af hvide keramiske perler smyger sig om en nøgen ryg som en udvendig rygsøjle af ben og en kommentar på tidens kropsidealer. En fugl af ler bærer en tåre af glas i sit næb og synger en sang om livet og døden. Og et sanseligt keramisk værk i stærke farver hvisker om forførelse og kærlighed under titlen ”Dirty Talk”.

Det er de helt store fortællinger om livet, døden, kærligheden og kroppen, der blandt andet er at finde i dette års værker på afgangsudstillingen fra Kunstakademiets Designskole for Glas og Keramik.

Kunstakademiets Designskole for Glas og Keramik har hjemme i Nexø på Bornholm, men torsdag den 26. august rykker værkerne fra årets afgangsudstilling ind på øverste etage af Rundetårn i København.

Afgangsudstillingen bærer navnet ”Silica Visions” eller på dansk ”Silikatvisioner”. Titlen refererer dermed både til silikat, der er den kemiske betegnelse for kvarts og en væsentlig bestanddel af materialet i fremstillingen af såvel glas som keramik, og til de visioner eller fortællinger, der har givet værkerne form. 

 Troels Degn Johansson, leder af Institut for produktionsdesign på KADK, siger:

”Det har været afgængerne fra Nexøs ambition at arbejde med nye og originale måder at håndtere materialet på. Udstillingen tilbyder os dermed en mangfoldighed af silikatsyner og viser os nye og overraskende sider af glasset og keramikken. Hvis vi kigger nøje efter og åbner sind og hjerte, går det op for os, hvordan ”tingene kan være” på et dybere niveau som anelser, syn.”

Udstillingen viser værker af både funktionel og skulpturel karakter i spændingsfeltet mellem design, kunsthåndværk og kunst. Tilgangen er innovativ og eksperimenterende, men tager samtidig udgangspunkt i håndværket og i et indgående kendskab til materialet.

Kunstakademiets Designskole for Glas og Keramik på Bornholm er med sine fantastiske værkstedsfaciliteter en af de førende kunsthåndværkeruddannelser i Europa.

Fakta:

Pressen inviteres til reception og åbning af afgangsudstillingen den 26. august kl. 15.00 i Rundetårn, København.

Udstillingen vil være åben for offentligheden fra den 27. august til den 25. september. Herefter vil afgangsværkerne blive vist på CLAY keramikmuseum Denmark og Glasmuseet Ebeltoft