FN-priser til stærke bæredygtighedsprojekter – om fisk og tasker

Dato
05.07.2017
Kategori
Uddannelse og studieliv

Feltet af innovative FN-projekter var så stærkt, at to priser blev til tre, da KADK’s nystiftede FN-pris blev uddelt for første gang. 

To projekter om fisk og et enkelt om tasker løb med KADK’s nystiftede FN-pris, der blev uddelt for første gang ved åbningen af sommerens afgangsudstilling. FN-prisen er blevet til med afsæt i KADK’s treårige satsning på FN’s 17 verdensmål for en mere bæredygtig verden og gives til to projekter, som i særlig grad formår at løfte KADK’s ambition om at bidrage med nye løsningsbud og perspektiver på de 17 verdensmål. 

I år var feltet imidlertid så stærkt, at to priser blev til tre. 

Glade prisvindere modtager FN-priser

Fiskeskind i møbelindustrien
Helena Christina Pedersen modtager prisen for sit projekt ”Fra spildprodukt til møbeltekstil”, der undersøger, hvordan spildproduktet fiskeskind, som i dag ender som dyrefoder, kan transformeres til et smukt og holdbart materiale til brug i møbelproduktion. Et stærkt alternativ til dyre og miljøbelastende skindmaterialer – og et projekt der taler lige ind i FN’s mål om ansvarligt forbrug og produktion. 

Fra fisk til biogas
Hans Gustav Jerlvall Jeppsson og Fredrik Walentin Sandbu får FN-prisen for projektet ”Vestlandet – Rammer for en sirkulær omstilling”. Et bud på, hvordan man kan koble et af Norges mange forurenende dambrug til et biogasanlæg, der samtidig kan bruges til rekreative formål i en lille norsk by i Vestlandet. Projektet relaterer til ikke mindre end fem FN mål – blandt andet målene om mere bæredygtig energi, bedre industri infrastruktur og en styrkelse af klimaindsatsen. 

Mindre spild, mere ansvarlighed
Lea Helene Adelsten Olsen modtager prisen for projektet ”Disconnected”, der undersøger hvordan man via Zero Waste-principper og traditionelle håndværk kan minimere spild i taskeproduktionen – som typisk ligger mellem 30 og 50 procent – til mindre end 10 procent. Resultatet er en serie af 5 skindtasker udviklet i samarbejde med ECCO – og et projekt der taler lige ind i FN’s mål om ansvarligt forbrug og produktion. 

Den nystiftede FN-pris uddeles i år og de næste to år. Med prisen følger et legat på 10.000 kroner.  

1/4
Lea Adelsten: Disconnected
Lea Adelsten: Disconnected
Helene Christina Pedersen: Fiskeskind
Helene Christina Pedersen: Fiskeskind