Kreative karrierespor: Fra havemøbler til stomiposer

Dato
09.05.2016
Kategori
Samarbejde og erhverv

Kandidater fra KADK får idéer, afprøver nyt og genopfinder metoder og processer. De skaber en unik værdi, uanset om de starter egen virksomhed, arbejder i det private erhvervsliv eller for staten og kommunerne. Mød industriel designer Jakob Bendix, som arbejder for Coloplast, og læs om hans job og om vejen dertil. 

“Ofte kræver nytænkning noget ekstra arbejde for at lykkes.”
Jakob Bendix

Jeg plejer at sige 
...at jeg har solgt min sjæl til medicinalindustrien, og at det er en af de mest meningsfulde handler, jeg har lavet. 

Jeg har utroligt mange forskellige opgaver i mit job
Når vi laver et nyt produkt, er jeg med tidligt i processen, og så følger jeg det næsten,til det kommer i produktion. Når produktet skal sælges, er jeg også med, for jeg har været nede i alle detaljer af designets opståen, så jeg kan fortælle historien til sidst.

Jakob Bendix, industriel designer hos Coloplast

Når vi laver et nyt produkt
...skal vi træffe en masse valg, og jeg skal kunne argumentere for alle de valg overfor alle interessenter. Eksempelvis har vi lavet en serie stomiposer, hvor vi har forsøgt at tage sygdomshistorien ud af produktet, så det passer naturligt ind i beklædningen. På den måde bliver brugerens selvbillede bedre.

Jeg har ingen gennemsnitlige arbejdsdage 
En dag interviewer jeg slutbrugere eller sygeplejersker. Den næste dag holder jeg måske foredrag om vores forrige projekt eller arbejder på næste projekt og tegner det i 3D.

Jeg arbejder sammen med en utrolig bred vifte af fagligheder
Når man samarbejder med så mange forskellige mennesker om et projekt, er det virkelig vigtigt, at man tydeligt kan forklare, hvad designet går ud på, og hvorfor det er besværet værd. Ofte kræver nytænkning noget ekstra arbejde for at lykkes. Hvis samarbejdspartnere ikke elsker projektet, så økonomiserer de forståeligt nok med kræfterne i stedet for at gøre det besværlige, der i sidste ende skaber det innovative produkt. Derfor skal alle forstå, hvorfor det er til gavn for brugeren, når de yder en ekstra indsats.

Da jeg blev færdiguddannet
...var jeg selvstændig i omkring seks år. Jeg designede blandt andet grill- og haveudstyr for COOP. Men så kom finanskrisen, og der skulle ske noget nyt. Gennem en tidligere medstuderende fik jeg job i Coloplast, og det har jeg været lykkelig for siden. 

Det er sjovt nok ikke særlig svært at skifte fra havemøbler til stomiposer
...for designprocessen er den samme. Den store omvæltning var at gå fra mit eget firma til Coloplast, hvor 10.000 mennesker er ansat – der er et helt andet komplekst deadlinepres. 

Jeg bruger dagligt værktøjer og erfaringer fra skolen
At have fået designprocessen ind under huden på skolen gør, at man ikke er bange for at navigere i kaos. Man skal ikke sige højt til projektlederen, at ”lige nu er vi i kaos.” Der skal man bare hvile i sin faglighed og udstråle sikkerhed om, at man nok skal nå målet.

Få en samarbejdspartner fra KADK
På KADK er erhvervslivet en tæt samarbejdspartner. Skolen har en lang tradition for parløb med de virksomheder og institutioner, der har glæde af vores studerende og kandidaters kompetencer. 

Der er mange muligheder for at samarbejde med en studerende fra KADK: