KADK afgangsudstilling 2016 leverer innovative løsninger på sociale og globale udfordringer

Dato
27.06.2016

KADK afgangsudstilling 2016 leverer innovative løsninger på sociale og globale udfordringer

Sommerens afgangsudstilling på KADK er en unik mulighed for at tage temperaturen på den unge generations bud på formgivning af udfordringer i vores samfund – og verden. Den byder på innovative projekter af 242 arkitekter og designere og åbner 1.7.2016. 

Kom bag om udstillingen på pressemøde den 30.6.2016

kl. 9:30 

Hvorfor være indlagt på hospitalet, hvis du kan klare behandlingen derhjemme? Når leukæmipatienter i dag skal have kemoterapi, bliver de indlagt i op til 10 dage. Men ved hjælp af en special designet taske, som indeholder kemo-væsken, en automatisk pumpe og et kateter, kan patienter nu få behandlingen hjemme. Forsøget har allerede vist gode resultater, fordi patienten bedre kan bevæge sig, sove, og har det hjemlige eller familien omkring sig under forløbet.

Projektet hedder ”Chemo to go, please” og er lavet af to ny-udklækkede kandidater fra kandidatprogrammet Co-Design på KADK i samarbejde med Rigshospitalet. Der er allerede bud efter løsningen fra Holland, Hong Kong og Tyskland.

Det sociale og samfundsmæssige engagement er i højsædet, når KADK den 1. juli åbner dørene op for den mest omfattende udstilling længe af projekter af kandidatstuderende på Arkitekt- og Designskolen.

Hele 242 projekter kan ses fordelt udover en række udstillingsrum på KADK på Holmen.

Rektor Lene Dammand Lund siger: ”Jeg er meget stolt over årets fornemme afgangsprojekter.
De viser, at de studerende lærer at levere formgivende, innovative løsninger på samfundets behov, udfordringer og visioner. Hvem kan ellers det? Danmark har brug for innovation i den globale konkurrence om marked, vækst og arbejdspladser. Og det er det, som vores kandidater byder ind med på arbejdsmarkedet ”.

Kandidatprojekterne viser det specielle særkende KADK har, hvor erhverv, forskning og kunst danner basis for uddannelserne. Hvor der arbejdes med den helt lille skala, som visse designobjekter kan være – til den helt store skala, som for eksempel byplaner.

Gennemgående temaer
Der er tre gennemgående temaer i år. De handler om:Sundhed/ helse/ sygdom; Vækst/ samarbejde/ byudvikling; Migration/ bosætningsformer/ lokal vs. global og Kultur- og kulturbevarelse.

Projektet ”Ventende Huse” er et eksempel på hvordan byggeri, der ikke længere har en funktion kan gøres brugbart igen. Omkring 10% af Danmarks kontorbyggeri står tomt i dag og venter på at blive revet ned.

Halvdelen af dette i København, hvor der er mangel på især billige boliger. Projektet, der er lavet på kandidatprogrammet ”Kulturarv, transformation og restaurering” viser med afsæt i en enkelt bygning, hvordan man med få greb, kan omdanne kontorbyggeriet til boligbebyggelse, der dermed kan bidrage til byen igen. Det er bæredygtigt og ressourcesparende.

Afgangsprojekterne afspejler kandidaternes internationale orientering- og engagement i store globale problemstillinger. Et projekt fra kandidatprogrammet ”Architecture and Extreme Environments”, med titlen ”Waterworks Archipelago” er et forslag til et vand- og plastickoorporativ i byen Manaus, den største by i regnskoven i Amazonas. Byen har meget knappe og forurenede vandsyninger, og projektet foreslår løsninger på klimaudfordringer ved at tilbyde et system, der kan rense vandet for plastic og spildevand og samtidig skabe energi til en hel øgruppe til fordel for den lokale befolkning.

 

Pressemøde: Torsdag den 30. juni 2016

Foyeren, Danneskiold-Samsøes Allé 51, 1434 København K.

Kl. 09:00

Kaffe, croissanter

Kl. 09:30

Tre tendenser der former fremtidens arkitekter og designere:

Lene Dammand Lund, rektor

  • Arbejdsmarkedet har ænd ret sig og kontrakten er brudt
  • Digitalisering og teknologisk udvikling er gamechangere
  • Behovet for netværk har aldrig været større

 

Mathilde Aggebo, fagleder på Designskolen

  • Multinationale selskaber satser stort på designere
  • Designthinking er det nye sort og et stærkt konkurrenceparameter
  • Plads til kreative ildsjæle i et et broget arbejdsmarked

 

Peter Thule Kristensen, fagleder på Arkitektskolen

  • Aldrig været større behov for arkitekter (f.eks. klimasikring, cirkulær økonomi, byudvikling)
  • Arkitekten i elfenbenstårnet er en myte
  • Talenter tegner også sociale boligbyggerier

 

Herefter mulighed for at se udstillingerne, og der kan arrangeres interviews med fagledere og kandidater.

Tilmelding til pressemøde:

Tilmelding til pressemøde senest den 29. juni kl. 12 til Inge Henningsen; inge.henningsen@kadk.dk 

For yderligere oplysninger kontakt:

Inge Henningsen, Kommunikationsmedarbejder, M: 4170 1533; E: inge.henningsen@kadk.dk
Søs Holmdal, Chef for kommunikation, M: 4170 1801; E: shol@kadk.dk