KADK-dimittend vinder årets ICOPAL pris

Dato
02.11.2017
Kategori
Uddannelse og studieliv

Arkitekt Niklas Lindelöw blev ved en festlig event på KADK den 2. november udråbt som vinder af Icopal Prisen 2017. Han modtog prisen for sit gennemførte og visionære afgangsprojekt ’At bebo Bromma Flyplads’, som er et forslag til, hvordan en 80 år gammel flyveplads uden for Stockholm skal bruges, når den engang skal nedlægges.

Enig dommerkomité
Det var en enig dommerkomité, der stod bag beslutningen om at udpege Niklas Lindelöw og hans projekt ”At bebo Bromma Flyplads” som vinder af Icopal Prisen 2017. 

”Projektets idé er storladen og visionær, men på samme tid konkret, rumlig og præcis” … det er endvidere ”konsekvent og gennemført i alle dets facetter og tillige uhyre smukt udført”, hed det i vurderingen, hvor dommerkomitéen også fastslog, at ”projektet er et studie på et meget højt niveau, hvor taget er behandlet på en ukonventionel måde, som udfordrer samtidsarkitekturen og tilblivelsen af rumlige kvaliteter i bosætning og byudvikling.”

Fra v.: Flemming Adolfsen (adm. dir., Icopal), Niklas Windelöw, Lene Dammand Lund (rektor, KADK), Torben Nielsen (rektor, Aarhus

Faglig anerkendelse for en åben tilgang
Niklas Lindelöw glæder sig over den faglige anerkendelse der ligger i at vinde Icopal prisen. 
”Projektet indskriver sig i diskussionen om, hvordan man ønsker at omdanne lufthavne eller andre tidligere industriarealer til beboelsesområder. Disse områder har ofte en atypisk skala og interessant karakter, fx en særlig måde at sammenføje rum på, som jeg mener, man med fordel kan fastholde og videreudvikle for at undgå, at alle nye bydele ligner hinanden," siger Niklas og fortsætter: ”Det er rart, at mit projekt bliver anerkendt i en større kontekst, som ligger uden for uddannelsen. Det glæder mig også, at dommerkomitéen præmierer et projekt med en åben og afprøvende tilgang, hvor ikke alle problemer nødvendigvis er løst. Et projekt, der forhåbentligt bl.a. kan inspirere til bredere diskussioner af, hvilke typer af offentlige rum, vi ønsker i vores byer, og hvordan vi vil anvende tidligere industriarealer og inkorporere dem i byen.”

En vigtig pris for en nyuddannet arkitekt
Rektor Lene Dammand Lund er begejstret over at Icopal prisen igen er landet hos en KADK-afgænger, og glæder sig over de muligheder der ligger i den faglige anerkendelse som ikke blot prisen, men også en nominering giver. 

“Prisen er betydningsfuld i en tid, hvor alle nyuddannede står over for den massive opgave, det er at skille sig ud og gøre sig bemærket på et højt kvalificeret og konkurrencebetonet arbejdsmarked, hvor netop evnen til nytænkning og innovation er i høj kurs, ” siger hun. ”Med Icopal Prisen – eller en nominering til samme – i bagagen får man ikke bare et betydningsfuldt selvtillidsboost, man får også ”papir” på sine visionære og innovative kompetencer – og det er guld værd. ”

Fakta om Icopal Prisen
Icopal Prisen blev stiftet i 1986 af Icopal i samarbejde med Kunstakademiets Arkitektskole og Arkitektskolen Aarhus. Prisen bliver uddelt hvert andet år til særligt talentfulde arkitektstuderende og er i dag landets mest prestigefulde pris for samme. Icopal Prisen har til formål at fremme unge arkitekters forståelse af tagets betydning for en bygnings arkitektoniske udtryk og rumlige udformning. Blandt mange tidligere prisvindere kan nævnes David Zahle fra BIG og Mads Mandrup fra C.F. Møller.