Studerende vinder konkurrence om et Nordisk Akademi i Skagen

Dato
18.10.2016
Kategori
Uddannelse og studieliv

To arkitektstuderende har vundet konkurrencen om et koncept til et nyt Nordisk Akademi for kunst, design og turisme i Skagen. Deres projekt omdanner landskabet til et dynamisk skagensmaleri. 

De to studerende, Sandra Lehne og Nikolai Liknes Hansen, kommer begge fra bachelorprogrammet 'Del og Helhed' ved Institut for Bygningskunst og Design. Sammen har de tegnet konkurrenceprojektet 'Speil Speil Landskap', et konceptuelt skitseforslag til de arkitektoniske rammer om et nyt Nordisk Akademi, der skal samle kunst, design og turisme i Skagen. Det har de gjort så godt, at de forleden fik overrakt førstepræmien på 50.000 kroner af Skagens borgmester, Birgit Hansen.  

Elementerne i 'Speil Speil Landskap' er fire atelierer med spejle, der tænkes opstillet på en lige linje i landskabet fra Skagen Odde Naturcenter og ud mod Grenen. Spejlene danner en optisk illusion, en slags dynmiske skagensmalerier, som vender op og ned på horisonten og skubber til både himlen og landskabet og giver de besøgende en ny måde at se det evigt foranderlige landskab på Skagen Odde.

Vi har talt med Sandra Lehne og Nikolai Liknes om projektet, om at vinde en konkurrence og om at blive bedre som arkitekt ved at arbejde sammen: 

Hvad er grundtanken og inspirationen bag jeres projekt ’Speil Speil Landskap’?

Skagen er et sted i konstant forandring, hvor vejr og vind løbende definerer landskabet. Skagen er kendt for sine mange solskinsdage og sit meget specielle lys. Det usædvanlige landskab og dets konstante foranderlighed ligger til grund for vores ide - naturens eget kunstværk.

Skagensmalerne er en stor del af Skagens historie og det vil vi bygge videre på og genopdage – med et twist.

Vi vil bringe kunsthistorien fra Skagen tilbage til nutiden og give dagens besøgende muligheden for at træde ind i billederne. De gamle traditioner og historier videreføres og inviterer til nye reaktioner. Vi har en vision om at skabe en form for dynamiske skagensmalerier i landskabet: Vi vil redigere horisontlinjen, og trække himmel og landskab op eller ned i forhold til hinanden, som en form for optisk illusion.

Har I arbejdet sammen før og hvad har det givet jer at være to om projektet?

Vi har ikke arbejdet sammen før, men kender hinanden godt: Hele første år sad vi ved samme bord på tegnestuen, og opdagede på den måde at vi fungerer godt sammen. 

Vores samarbejde er godt og dynamisk: Vi er vældig forskellige på mange måder, men vi har de samme mål og den samme lyst til at arbejde. Vi har forskellige ideer og tanker om, hvordan ting skal være, og ofte ender processen med at vi producerer noget uventet og overraskende – noget, vi ikke havde kunnet producere alene. Vi gøre ganske enkelt hinanden bedre gennem diskussioner og samtaler om opgaven. 

At være to om projektet har været ganske afgørende. I den første fase af projektet havde vi en uge på tegnestuen, og der var rigtig meget at lave. Og særligt vigtigt var det, da vi tog tre dage til Skagen for at sætte udstillingen op: Her skulle vi bl.a. bygge modeller, og det tager altid længere tid end forventet. 

Hvilke erfaringer har I fået ved at lave dette projekt?

’Speil Speil Landskap’ er et konceptuelt projekt. I samarbejde med vores tidligere undervisere Niels Lund Petersen og Jens Kristian Seier lærte vi meget om, hvordan man følger et koncept til dørs og om at bruge enkle, grafiske kommunikationsmidler. Vi har fået en værdifuld formidlingserfaring: Hvordan formidler man sit projekt til et publikum med 8000 stemmer og til en jury? Når man ikke selv kan fortælle om projektet, bliver samspillet mellem model og planche virkelig vigtigt. 

Derudover har vi har mødt mange spændende mennesker og fået gode kontakter i Skagen og Frederikshavn Kommune.

Hvad betyder det for jer at vinde en sådan konkurrence?
Vi er glade og stolte over vores indsats og over resultatet. Det føles som en bekræftelse af, at man er på rette spor i sin uddannelse. Konkurrenceprojektet er noget, som kan følge os videre og være en vigtig del af vores portfolier.