KADK udnævner Danmarks første professorer i codesign

Dato
08.03.2015
Kategori
Forskning og innovation

KADK udnævner sine to første professorer på Kunstakademiets Designskole og fejrer etablering af forskningscenter for codesign, samproduktion og social innovation, der sætter ekstra fokus på codesign som dansk forsknings- og designdisciplin.

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler
for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) har udnævnt Eva Brandt til professor (MSO) i ‘codesign som metode’, og Thomas Binder til professor (MSO) i ‘codesign som eksperimentel forskningspraksis’

De to nye professorer har i en årrække stået for opbygningen af forskningsklyngen Codesign på Kunstakademiets Designskole og som noget nyt også et studieprogram på kandidatniveau. Codesign er en særlig designpraksis, som involverer brugere og andre interessenter i designprocessen. For at konsolidere forskningsområdet yderligere har KADK besluttet at omdanne klyngen til Centre for Codesign Research (CODE). 

”Centre for Codesign Research er internationalt ledende. Vi er stolte af at det er lykkedes, gennem en årrække, at opbygge codesignmiljøet - og det er dette fremragende arbejde, der har ledt til, at vi nu kan udnævne Designskolens første professorer”
Tine Kjølsen
Fagleder Kunstakademiets Designskole
Thomas Binder og Eva Brandt

Design, der fremmer deltagelse og demokratisk medborgerskab
Codesign er en eksperimenterende og dialogorienteret forsknings- og designpraksis, der gør det muligt for deltagerne at gribe det potentielt nye og øve sig på fremtiden. Codesigneren bidrager hermed til samproduktion og social innovation.
Codesign som felt har udviklet sig i tæt samspil med f.eks. spekulativ design, social design og andre traditioner indenfor designforskningen, der interesserer sig for, hvordan designforslag kan fremme demokratisk medborgerskab og sætte nye perspektiver på aktuelle samfundsspørgsmål.

CODE gennemfører sine forskningsaktiviteter i nært samarbejde med samfundsinstitutioner, virksomheder og fællesskaber, som engagerer sig i social innovation. CODE er bl.a. involveret i et langsigtet forskningssamarbejde med Københavns Kommune om det skabende bibliotek og deltager i et EU-projekt med Frederiksberg Kommune om delefællesskaber, der kan styrke netværk blandt ældre. CODE er også involveret i forskning omkring genanvendelse og affaldshåndtering i samarbejde med bl.a. Vestforbrænding og en række andre aktører i Storkøbenhavn. 

Om Eva Brandt og Thomas Binder
Thomas Binder har en ph.d. fra Danmarks Tekniske Universitet og har ledet forskningsmiljøer på bl.a. det svenske Interactive Institute, Center for Designforskning og Kunstakademiets Designskole. Eva Brandt, har en ph.d. fra Danmarks Tekniske Universitet og har deltaget ledende i forskningsmiljøer på Danfoss A/S, Interactive Institute, Malmö Högskola samt Kunstakademiets Designskole.

Kunstakademiets Designskole - det daværende Danmarks Designskole – fik sin første forskningsplan i 2003 og modtog en positiv forskningsevaluering i 2010 samtidig med akkreditering af skolens designuddannelser.

Tiltrædelsesforelæsning

Thomas Binder og Eva Brandt holder tiltrædelsesforelæsning den 23. marts kl. 14-16. Efterfølgende fejres såvel åbning af Centre for Codesign Research samt de nye professorater ved en reception. Sted: KADK, Kunstakademiets Designskolen, Fabrikmestervej 4, Lokale 90. 1. 20. Alle er velkomne!