Kandidat 2017: Nyt liv til Stengade

Dato
13.02.2017
Kategori
Uddannelse og studieliv

En gade er ikke bare en gade. Den kan bidrage til byen og byens liv på forskellig vis, alt efter om den er tæt eller åben, domineret af boliger, forretninger, kontorer eller caféer. Mød Nanna Kley-Jacobsen og Victor Fruergaard som i deres fælles afgangsprojekt har taget fat i Stengade på Nørrebro og ladet håndværk være omdrejningspunktet for en transformering og revitalisering af den gamle gade.

Giv en kort introduktion til jeres afgangsprojekt – hvad går det ud på?

Vi har givet vores projekt titlen ”Et Håndværk - Transformation af Stengade”. Projektet er tredelt og består af en byfortætningsstrategi for hele Stengade med intentionen om at gøre Stengade til en bygade igen ved at tilføje nye bygninger som indeholder boliger og erhverv.

Derudover introducerer vi et nyt offentligt værksted, også et nybyggeri, som skal give lokalbefolkningen muligheden for at udforske og udfordre håndværket i træ, metal etc. Sidste del af projektet er en restaurering af de eksisterende bygninger, som Rud. Rasmussens snedkeri har produceret deres møbler i.

Denne del er primært med fokus på en energiforbedring af facaderne, så de fredede bygninger føres med ind i Stengades nye fremtid som et nyt sted på Nørrebro, hvor håndværket er i fokus. 

Hvad motiverede jer til at lave netop dette afgangsprojekt?

Det, som motiverede os var i første omgang en problematik omkring en centralt beliggende bygade på Nørrebro, der led under de indgreb der blev foretaget under saneringen i 80'erne.  Vi tog udgangspunkt i en artikel i Politiken af Søren Ulrik Thomsen med titlen 'Riv byen ned!' Her udtrykker digteren bl.a. sine holdninger til netop Stengades problemer efter saneringen i 80'erne hvor baghusene og flere byhuse, især langs Stengade, blev revet ned, og byen mistede sin tæthed og urbanitet.

Vi blev fascinerede af den tætte bygade og håndværket; flere steder på de omkringliggende gader registrerede vi netop byens tæthed, som var altafgørende for resten af Nørrebros urbanitet. 

Håndværket er en stor del af Stengades historie, hvor værksteder lå side om side langs Stengade før saneringen, og det eneste tilbageværende var Rud Rasmussens snedkeri, der i 2016 valgte at flytte produktionen til Fyn, hvilket gjorde projektet endnu mere aktuelt.

1/4
Pladsen set fra Baggesensgade mod Stengade. Den nye bygnings kobling til det gamle Rud. Rasmussen.
Restoration of Rud. Rasmussen. Nye kontorer.
Det nye værksted set fra Stengade
Det nye værksted.

Har I haft samarbejdspartnere undervejs i processen? Og hvad har det givet arbejdsprocessen?

Vi har løbende haft kontakt til Områdefornyelse Nørrebro, og derigennem fået indblik i livet i og den aktuelle udviklingsplan for Stengade. Derudover har vi jævnligt besøgt Rud. Rasmussens Snedkeri. Vi har fulgt dem fra udflytning til den igangværende restaurering, og haft dialog med deres snedkere og håndværkere. 

Hvor kan I forestille jer at jeres afgangsprojekt vil gøre en forskel?

Vi håber at kunne skabe afsæt for en genoplivning af det traditionsrige håndværk. Vi mener stadig, at håndværket har sin plads i storbyen - i en ny form der er åben for ham der vil bygge sig en skammel og hende der vil lave julegaverne selv i år. 

Hvad er den sjoveste og den sværeste del af at arbejde med arkitektur på den måde I gør?

Det, at arbejde med arkitektur er at få indblik i flere forskellige videnskaber og miljøer, og på sin egen måde forme den verden vi lever i. 

Hvad oplever I er jeres største styrke som færdiguddannede arkitekter fra KADK?

Som arkitekter fra KADK er vores største styrke evnen til at lokalisere problemet på et givent sted og situation, og at kunne stille forslag til, hvordan det kan blive bedre ved at gøre brug af nogle værktøjer, som vi holder af at arbejde med. Vi kan gøre brug af alt lige fra en model i gips til et foto fra en studietur. 

Hvor ser I jer selv professionelt om fem år?

Vi er fem år mere erfarne - og har måske fældet Trump.