Praktik: På den anden side af bordet

Dato
04.12.2015
Kategori
Samarbejde og erhverv

Et studiejob hos KAB blev til en praktikplads, der bød på mange flere erfaringer, end arkitektstuderende Mathilde Lykke Schwarz-Nielsen havde forventet. Det har både været til glæde for hende og praktikstedet KAB, der med Mathilde fik nye perspektiver på praktikantrollen. 

Hun havde egentlig tænkt sig at søge praktik et helt andet sted. Men da hun blev tilbudt at være praktikant hos den almene administrationsorganisation KAB’s Center for Byggeri, blev Mathilde Lykke Schwarz-Nielsen overbevist.

"Jeg havde ikke tænkt på, at det var en mulighed. Men vi fik strikket en række opgaver sammen ud fra læringsmål og mine egne mål og ønsker. Og det har givet mig langt mere, end jeg havde kunnet forvente," siger hun.

Overordnede ideer
Det er første gange, at KAB’s Center for Byggeri har en arkitektpraktikant. Tidligere har afdelingen haft bygningskonstruktører som praktikanter, og der er forskel på faglighederne, fortæller projektleder Lisbeth Dam Larsen, der er uddannet akademiingeniør og arkitekt MAA.

"Vi har kunnet sætte hende til nogle andre opgaver, end vi har kunnet med vores tidligere praktikanter. Normalt har vi bygningskonstruktører, og de tænker mere konkret, mens Mathilde også har arbejdet med mere overordnede opgaver eksempelvis at undersøge visionerne i et projekt," fortæller Lisbeth Dam Larsen og tilføjer:

"Og så er hun jo dygtig."

Stærk ballast
Mathilde Lykke Schwarz-Nielsen blev, som hun selv kalder det, ’føl’ hos flere forskellige projektledere, som hun sugede viden hos og bidrog til deres projekter. Hun har bl.a. været med til at skabe grundlaget for en helhedsplan til en KAB-afdeling i Valby, ligesom hun har været med i opstartsprocessen omkring et nybyggeri og har arbejdet med fremtidssikringsanalyser af adskillige boligafdelinger .

"Det var selvfølgelig sjovt og spændende. Men det var meget mere end jeg egentlig havde forventet, og det var langt mere relevant og langt mere ”mig” at arbejde som føl for en projektleder," siger hun. 

Lisbeth Dam Larsen mener også, at Mathilde Lykke Schwarz-Nielsen har fået meget ud af tiden hos KAB.

"Det har givet hende en stærk ballast, for hun har set, hvordan en almen bygherre arbejder, hvad arkitekterne spiller op til, og hvordan hele processen ser ud fra vores bord. Den erfaring får hun gavn af næsten uanset, hvor hun kommer til at arbejde som arkitekt i fremtiden," siger Lisbeth Dam Larsen.

Overvej praktiksted
Mathilde Lykke Schwarz-Nielsen er også uddannet som bygningskonstruktør, og i løbet af begge sine studier har hun arbejdet på flere forskellige tegnestuer. Derfor vurderede hun, at det var en god ide at komme i praktik et andet sted end på en tegnestue.

"Jeg vil anbefale andre at tænke over, hvad de vil have ud af deres praktik. Hvis man for eksempel har praktisk erfaring med arkitektur eller fra en tegnestue, er det måske smart at prøve noget andet. Men man skal selvfølgelig synes, at det er spændende," siger Mathilde Lykke Schwarz-Nielsen.

Fakta om praktik
I praktikforløbet kommer KADK’s studerende og erhvervsliv tæt på hinanden. Viden og kompetencer udfordres over arbejdsbordet – og praktikken kan være med til at udvide ideen om, hvad en KADK-studerende bidrager med.