Prisvindende arkitekter gør op med blærerøvsarkitektur

Dato
14.12.2016
Kategori
KADK Indblik

Makkerpar fra KADK modtager i år Kronprinseparrets Stjernedryspris på baggrund af ombygningen af tre pumpestationer ved Skjern Å. De to arkitekter gør op med ”blærerøvsarkitekturen” og varsler en ny og mere ydmyg tilgang til faget, siger fagleder på Arkitektskolen Peter Thule Kristensen. 

De gør ikke meget væsen af sig, de tre ny renoverede pumpestationer, der beskedent titter frem i det naturskønne landskab ved Skjern Å. På afstand kan man ligefrem komme lidt i tvivl om, hvad der er det nye, og hvad der er det gamle ved de tre bygningskonstruktioner, der ellers netop har undergået en gennemgribende transformation.

Det er også meningen. Arkitekterne Søren Johansen og Sebastian Skovsted, der står bag omdannelsen af de gamle betonbygninger, har ønsket at skabe tre bygningsværker, der hverken påråber sig unødig opmærksomhed eller forstyrrer det omkringliggende landskab, men i stedet bygger videre på pumpestationernes oprindelige virke og lader deres historie skinne igennem i stationernes nye funktion som udkigsposter for naturoplevelser. 

På lørdag modtager de Kronprinseparrets Stjernedryspris for ”deres insisteren på en æstetik i det almindelige og for deres respekt for og dialog med den natur, der omgiver deres arkitektur", som det lyder i begrundelsen fra priskomiteen.

”En sådan tilgang fører ikke til spektakulær ’blærerøvsarkitektur’, men snarere til en lidt ydmyg arkitektur, som med overaskende enkle midler får noget helt særligt ud af for eksempel nogle lidt oversete pumpestationer. Det er også den tilgang, som de bærer med sig i deres undervisning på et af Arkitektskolens bachelorprogrammer, ’Arkitekturens Anatomi og Fabrikation’, der er optaget af at uddanne de studerende til at skabe en bæredygtig arkitektur med afsæt i hele vores livsverden og i både historiske og nutidige teknologier,” siger Peter Thule Kristensen.

Fakta

Johansen Skovsted Arkitekter

Søren Johansen og Sebastian Skovsted har kendt hinanden siden arkitektskolen og stiftede sammen tegnestuen Johansen Skovsted Arkitekter i 2014. Allerede to år før begyndte de at arbejde sammen, da de bød ind på et projekt ved Ringkøbing Fjord, hvor der skal laves nye besøgsfaciliteter i fuglereservatet Tipperne – et projekt de nu er ved at færdiggøre. De er i dag begge tilknyttede KADK som undervisere på programmet Arkitekturens Anatomi og Fabrikation.

 Pumpestationerne ved Skjern Å

Pumpestationerne blev oprindeligt opført i 1966 som del af udret­ningsprojektet af Skjern Å. Udretningen skulle sikre mere og bedre landbrugsjord, men fik store negative konsekvenser for miljøet. Genetableringen af Åens naturlige forløb blev derfor påbegyndt i 1990’erne. De transformerede pumpestationer fungerer i dag som samlingssteder og udkigsposter for den genoprettede natur. 

 

For yderligere information kontakt:

Freja Bech-Jessen, pressekonsulent, KADK

E: frbe@kadk.dk; M: 41701859