Før kulturarven ind i fremtiden

Dato
14.11.2017

På udstillingen 'Cirkulær økonomi i arkitektur og design' kan du bl.a. se projektet 'Svanemølleværket - Huset i Byen, byen i huset'. Bag projektet står studerende og undervisere fra kandidatprogrammet Kulturarv, Transformation og Restaurering. I projektet har de transformeret det gamle Svanemølleværk i Københavns Nordhavn til en bæredygtig bygning med fokus på genbrug af materialer og ressourcer. 

24 studerende og 6 undervisere fra kandidatprogrammet Kulturarv, Transformation og Restaurering har transformeret det gamle kraftvarmeværk fra sidst i 1940’erne til en ikonisk bæredygtig bygning, der skal repræsentere et møde mellem civilsamfundet, kultur, kunst og privat initiativ.

Fokus har været på robust arkitektur, hvilket handler om lang levetid, gode materialer, genanvendelighed, reparerbarhed, funktionel fleksibilitet, lavt energiforbrug og æstetiske værdier.

De studerende har reflekteret over FN’s 17 verdensmål og har med deres forskellige projektforslag søgt at svare på spørgsmålet: Hvordan sikres bygningen en bæredygtig fremtid? 

Gustaf Björn Selling: Kulturhus

Transformation af Svanemøllerværket forholder sig til en stillingtagen til byens, bygningens samt bygningsdelenes kvaliteter og egenskaber, baseret på en opmåling, en analyse og værdisætning samt en fænomenologisk registrering af bygningen.

Projektet forholder sig til begrebet cirkulær økonomi ved at:

  • Reducere anvendelse af begrænsede ressourcer til fordel for genanvendelige ressourcer
  • Optimere ressourceanvendelsen ved at genbruge bygninger, strukturer og materialer
  • Reducere CO2-udledning, forurening og affald
1/7
Aenne Christine Thomsen: Kulturhus, bibliotek og kunsthal
Gustaf Björn Selling: Kulturhus
Kaja Tollesrud: Lokal fødevareproduktion
Luna Dyre: Kunsthal samt byudvikling af nærområde
Mathilde Møller: Åbent arkiv for Statens Kunstsamling
Sara Lindberg: 3D laboratorium og produktion
Patricia Policier: Kulturhus