Ud med beton, ind med bio-mursten

Dato
18.10.2017

På udstillingen 'Cirkulær økonomi i arkitektur og design' kan du bl.a. se projektet 'Between the grains'. Det er lavet af Gabriele Jerosine, studerende ved Architecture and Extreme environment. I projektet undersøger Gabriele hvordan man i Kina kan producere mursten af lokale materialer som et alternativ til beton af importeret sand.

På trods af, at store landområder i det nordlige Kina hvert år opsluges af den ekspanderende ørken, er Kina det land i verden, som importerer mest sand til opførelsen af miljøbelastende betonbyggerier. Projektet forsøger at tackle det problem ved at udforske mulighederne for at lave betonlignende biomaterialer baseret på løss – det fine ørkensand som findes i Gobi-ørkenen. Projektområdet er Lanzhou New Area, en millionby under opførelse i Gansu-provinsen i Kina. 

Gabrieles projekt er inspireret af de materialekredsløb, der findes i den lokale byggeskik. I generationer har mennesker, bygninger og landskab været bundet sammen i en slags symbiotisk arkitektur, hvor husene er bygget af materialer - jord og græs - som findes på stedet. 

Gabriele i situ i Kina - Med en af de største nye bygninger i baggrunden

Gabriele har testet hvordan forskellige bindemidler (voks, rismel og en lokal bakterie) fungerer i kombination med ørkensand, og resultaterne af hendes undersøgelser udgør grundlaget for et arkitekturprojekt, der er en symbiose mellem levende rum – boliger - og levende materialer – bio-mursten.

I symbiosen indgår en række forskellige ’agenter’: sand, vind, plantefibre, bivoks, mennesker og bakterier. Når de kombineres og arbejder sammen, dannes først og fremmest byggematerialet - men også arkitekturen.