Unge designere skaber smukke løsninger til syge danskere

Dato
31.03.2017
Kategori
Samarbejde og erhverv

Kan smukt og sanseligt design hjælpe syge danskere? Ja, lyder svaret fra tre nyuddannede kandidater fra Designskolen på KADK. De viser hvordan med en stilfuld kemotaske, en silkeblød plaid til demente og en poetisk instruks i hjertemassage.

Fire designkandidater fra KADK er netop blevet indstillet til en Danish Design Award i kategorien Young Talent. De fire finalister har det til fælles, at de alle beskæftiger sig med design, der på forskellig vis adresserer og løfter problemstillinger i sundhedssektoren.

Og det er udtryk for en ny tendens, mener fagleder på designskolen Mathilde Aggebo.

”Vi har længe vidst, at sanselig arkitektur og indretning kan være med til at løfte patienters livskvalitet og trivsel, og det er derfor parametre, vi naturligt tænker med, når vi for eksempel bygger nye supersygehuse. Men det er stadig relativt nyt land at tænke i specialdesignede produkter og beklædning, der på samme måde kan løfte sygdomsramte menneskers hverdag. Det er i imidlertid noget, de nye generationer af designere har blik for, og et felt vi ser et stort potentiale i, ” siger Mathilde Aggebo.

Hun peger på de fire nyuddannede designkandidater som stærke repræsentanter for udviklingen:

  • Emilie Wiehe Dissing, der har skabt en kollektion af tre specialdesignede produkter til mennesker med demens. Heriblandt en dueblå og silkeblød tyngeplaid, der favner kroppen og giver tryghed og ro til et forvirret sind.
  • Sofie Holm Larsen, der har lavet en animeret kortfilm, som på poetisk og pædagogisk vis visualiserer instrukser i hjertemassage.
  • Rie Maktabi og Isabel Aagård, der i samarbejde med Rigshospitalets Hæmatologiske Klinik, har designet en sikker men også stilfuld taske, som gør det muligt for kræftpatienter at være mobile under kemobehandling.  

Fælles for designkandidaterne er, at de alle har udviklet deres produkter i tæt samspil med patientgrupper og fagfolk.

”Det er en tilgang, der skaber stærke og skræddersyede løsninger på konkrete udfordringer og problematikker, men som altså også på grund af det designmæssige håndværk tilfører en ikke uvæsentlig sanselig og æstetisk dimension, som er mindst ligeså værdifuld for syge mennesker som for raske”, siger Mathilde Aggebo.   

Læs mere om de tre designkandidater og deres projekter her:

https://kadk.dk/kandidat-2016-rie-maktabi-isabel-aagaard

https://kadk.dk/nyheder/kandidat-2016-en-poetisk-hjertestarter

https://kadk.dk/en/project/ro-til-forvirrede-hoveder-og-rastloese-haender

For yderligere oplysninger kontakt:

Freja Bech-Jessen, pressekonsulent, KADK

E: frbe@kadk.dk; M: 4170 1859  

 

Rie Maktabi og Isabel Aagaard