Eksempler på grafisk konservering

På Grafisk linje arbejder vi også med 3-dimensionelle objekter som fx denne japanske parasol, der blev behandlet i forbindelse med et afgangsprojekt som konserveringstekniker.

Japansk parasol - før konservering

Parasollen er fremstillet af træ, bambus og imprægneret kozo-papir (et langfibret japansk papir). Ved modtagelsen var den foldet sammen og så skrøbelig pga udtørring, at den ikke uden videre kunne foldes ud. Parasollen blev derfor anbragt i et kammer, hvor den relative luftfugtighed gradvis blev øget til ca. 85 %.

Efterhånden som papiret optog fugtighed fra den omgivende luft, blev det mere fleksibelt, og i løbet af nogle dage kunne parasollen lidt efter lidt foldes ud, så skaderne kunne beses og dukumenteres.

Japansk parasol - efter konservering

Papiroverfladen blev forsigtig renset med vand på en vatpind. Hullerne i papiret blev udfyldt med japanpapir, som var indfarvet til at matche originalmateriale, og de beskadigede stivere blev repareret.

Hele processen blev udført i et klimastyret rum ved en relativ luftfugtighed på omkring 70 % for at forhindre, at papiret tørrede ud undervejs.

Efter endt behandling kunne parasollen igen foldes sammen i de rigtige folder. Afslutningsvis blev der fremstillet en speciel æske til parasollen for at beskytte den mod fremtidig overlast.