En vertikal fortælling - Lys og liv til rækkehusets trappe

Navn
Malene Hanche Støvring
Uddannelsesgrad
Kandidat
Skole
Arkitektskolen
År
2017

Introduktion

Projektet handler om en omstrukturering et trappeforløb i et eksisterende rækkehus på tre etager på Islands Brygge, og motivationen gennem projektet har været på at skabe rammer med fokus på lys, og en oplevelse af at være i nærheden af hinanden i huset på tværs af etager.

Opgavens intention er at synliggøre husets trafikale, vertikal forbindelse, og behandle trappen som et skulpturelt og arkitektonisk element, der kan tilføje huset nye rumligheder.

Ankomst Kig fra entre mod køkkenalrum.
Kig fra stue på 1.sal mod trappen.
Kig fra trapperummets nye repos med direkte kig til himlen.
Tilbagetrækning. Værelse på 2.sal

Beskrivende tekst til visualiseringer:

Ankomst; Kig fra entre mod køkkenalrum. Ved ankomsten i huset griber trappen ud, og inviterer med sit lys og åbenhed til vertikal bevægelse op igennem husets tre etager. Bagerst ses husets køkkenalrum med udkig til vandet. Den nederste del af trappen fungere som en bænk, og opbevarings møbel. 

Den rumlige og åben entre er også blevet et sted for leg, hvor man har forbindelse til familien i køkkenalrummet, hvor man børnene vil kunne klatre på bænken, eller man vil kunne anvende rummets overliggende spær til at hænge en gynge eller andet op i rummet. 

Nederst i billedet under trappen i køkkenalrummet er køkkenets opbevarings muligheder blevet udvidet med 4 udtræksskabe og plads til køleskab under trappen.

Opholdsstue; Kig fra stue på 1.sal mod trappen. Skakten bag lænestolen giver mulighed for visuel forbindelse til køkkenet, samt opdeler det langstrakte rum i flere mindre zoner. Fra stuen er der kig ned til trapperummets nederste repos, hvor der eksempelvis er mulighed for at indrette en kontorplads.

To af trapperummets nye opholdsrum; Kig fra trapperummets nye repos med direkte kig til himlen. Rummet giver mulighed for ophold eller soveplads til gæster. Ligger man sig ned i sengen kan man ligge og kigge direkte op i himlen, og på en regnvejrsdags ligge og se og lytte til regnen falde udenfor, og opleve kontakten til naturen i alt slags vejr. Bevæger man sig op til trappens sidste repos er der udgang til terrassen, hvor man kan åbne de 2 døre op. Dette repos er tænkt til at blive anvendt til læseplads og vinterhave, hvor man kan opholde sig helt oppe hvor lysintensiteten er højeste.

Vandrette lysbånd består af sikkerheds glas for ikke at skærme dagslys indtaget med et værn. Ovenlys vinduer kan åbnes og muliggør naturlig ventilation igennem huset. Åbner man samtidig vinduerne i facaden, vil man kunne udnytte skorstens effekten og få ventileret hele huset.De 2 yderste ovenlys vinduer er opsat med et indbygget rullegardin som man ville kunne trække for henover gæstesengen om det ønskes.

Tilbagetrækning; Kig fra værelse på  2.sal mod to forbindelser til trapperummet. Glasvæggen bagerst i rummet til venstre giver udsyn til dagslyset, der reflekteres fra trapperummets bagvæg. Lysoplevelsen vil skifte med dagslysets variation alt efter tid på dagen/året og vejrforhold, og fungerer som et dagslys maleri på bagvæggen, hvor man vil opleve forskellige lysvirkninger.

Værelsets anden forbindelse med trapperummet kan åbnes og aflukkes med skydedøren til værelset. Holdes døren åben muliggøres kontakt til bevægelse, lys, lyde og aktiviteter i trapperummet og resten af huset.

Eksempler på trappers formgivning
Trappen som en social vertikal forbindelse
En omstrukturering af et etagerækkehus på Islands Brygge
Fotos af husets eksisterende interiør
En travl børne familie med to børn
Et gemt potentiale i en populær type
Arkitektoniske tilgang
Rumlig inspiration
Opgavens fastlåste ramme
Husets kontekst
Husets orientering
4 arkitektoniske intentioner for trappen i huset
Den valgte placering
Udvekslinger og fletning
Konstruktions strategi
Trappens detaljering
Værnets form
Værnets materialitet
Linoleum og trappens sekvenser
Kunstlys strategi

Den valgte placering 

Det som jeg finder særligt interessant ved at anvende husets lange væg som en dagslys reflektor er hvordan, den hvide halvblanke væg hele tiden vil stå og fremkalde lyset på forskellige måder.

Oplevelsen af lysets skiften i løbet af dagen og året vil etablere en forbindelse til udenfor.

Normal 0 false false false DA JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Ved at skakten er i hele husets længde vil man også kunne nå ind til husets midte og imødekomme at, himmellyset fra facadernes vinduer har svært ved at nå ind i det dybe smalle hus.

Skaktens bredde er imidlertid kun 1,3 meter inden den i facaden møder vinduerne. Jeg har flere steder valgt at lade 2 trappeforløb passere hinanden. Ved disse steder skyder trapperne sig længere ind i etagedækkende, og trappeforløbet har hermed været styrende for etagernes linjer, der skyder sig skiftevis ind og ud i trapperummet. 

Dette bidrager til at give en variation såvel som en bevægelse op igennem husets etager, og gør at ingen af etagerne er ens.

Normal 0 false false false DA JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Med trappens irregulære form og etagernes forskydninger har mit ønske været at gøre trapperummet mere levende at se på og bevæge sig i.

I 2017-19 satser KADK på FN’s verdensmål
Det afspejler sig i forskning, undervisning og afgangsprojekter. Dette projekt har forholdt sig til følgende FN-mål:
Affordable and clean energy (7)
Sustainable cities and communities (11)