Fællesskabet i Baggården

Navn
Mette Tange Dahl
Uddannelsesgrad
Kandidat
Skole
Arkitektskolen
Program
Bosætning, Økologi og Tektonik
År
2018
En lejlighed

 

Afgangsprojektet tager udgangspunkt i et ønske om at skabe mere fællesskab i byen. Samtidig  udfordrer det den gængse måde at bygge og byudvikle på. Ved at lade os inspirere af kvaliteterne, man kender fra bofællesskaberne, udviklede vi en boform, hvor livet i baggården bliver et centralt omdrejningspunkt. Bevaring, genbrug og cirkulærøkonomi var kodeordene for strategien og byggeriet. 

 

Vi udviklede nogle nye lejlighedstypologier såsom lejligheder med fællesrum mellem naboer. For at give lejlighederne en længere levetid, blev fleksibiliteten et vigtigt design-parameter. Vi udviklede rå lejligheder med toilet - og køkkenkerne som det eneste faste element. De øvrige vægge er fleksible moduler, som efter behov kan sættes op og tages ned.

 

Byggeriet er opført i poroton-blokke, hvilket er en isolerende blok. På den måde bliver muren homogen, man undgår fugtskader og bygningens blokke kan på længere sigt genbruges. Projektet blev udviklet gennem volumestudier i model, samt nærstudier af kontekstens tektonik og udtryk. 

Lejlighederne er helt rå med en toilet - og køkkenkerne som det eneste faste element. Alle andre vægge er fleksible moduler, som kan sættes ind eller tages ud efter behov. På denne måde forsøger lejlighederne at favne nutidens familie. Samtidig er der fokus på fællesskabet i form af et fællesrum mellem naboerne, på denne måde skaber man mulighed for at flere generationer eller venner kan bo tæt. Vi har her indrettet én af vores to typer fælleslejligheder, på tre forskellige måder. 

1/3
Lejlighed med skillevægge
Lejlighed
Drivhus
Snit