Gräfsnäs Castle Ruins - Unfolding history by spatial storytelling

Navn
Johanna Bussqvist
Uddannelsesgrad
Kandidat
Skole
Arkitektskolen
Program
Spatial Design
År
2019
The Castle Ruins

"With ruins, you get to fill out the gaps with your own imagination. A dialogue between what you see in front of you and in your mind."

Daniel Järnroos

 

In Gräfsnäs, Västra Götaland, Sweden, a ruin stands proud but silent. It holds stories of a long and eventful past, but the traces of history are hard to see in the burnt down, rebuilt, conserved spaces.

With roots in scenography and spatial storytelling, five installations lean into the palimpsest of eras and help the ruin narrate its history to visitors. The design is shaped in coherence with existing spatial qualities to enhance atmospheres that activate curiosity and interest in the local cultural heritage.

The Coulisse

As you walk towards the ruin, you will pass this wooden sign with a glass print of the 1800's facade. At a certain point, the ruin can be seen through the glass inside the frame, outlined with its previous shape. The installation helps the viewer imagine the fate of the former castle.

The Coulisse

The Grand Entrance

You enter the ruin into a dark wide room that one was a grand entrance hall with arched ceiling and wide stairs. This room is transformed into an exhibition space, with tiled floor and frosted glass frames that can be placed in various ways and projected upon in a way that corresponds to the original grid of the hall.

The Grand Entrance

The Vertical Guestbook

The two storey tower has names written on the walls that date back to over 100 years ago. An fire escape stair is replaced with a permanent wooden one to make the tower more accessible. Frosted glass in wooden frames are placed to frame the view and steer the gaze to the signed walls, unfolding the tower bit by bit as you walk further up. The frosted glass also function as walls where you can write your name and become part of the historical spatial archive.

The Vertical Guestbook
The Vertical Guestbook

The Interlude

This room has a strong framed view which is sculptured by arched brick walls. The installation is a rounded glass wall outlining the shape of a former wall, and frosted glass by the window to capture and filter daylight. This in order to make the passing viewer stop and gaze in this direction.

The Interlude

The Panorama

These arched limestone benches are placed by the southern side of the ruins, with view towards the lake. The benches turn towards each other and create a social space for storytelling.

The Panorama
I 2017-19 satser KADK på FN’s verdensmål
Det afspejler sig i forskning, undervisning og afgangsprojekter. Dette projekt har forholdt sig til følgende FN-mål:
Quality education (4)
Responsible consumption and production (12)