Hus mellem husene

Navn
Stine Marie Rosenborg Nielsen
Uddannelsesgrad
Kandidat
Skole
Arkitektskolen
Program
Kulturarv, Transformation og Restaurering
År
2015

Mit afgangsprojekt tager udgangspunkt i en restaurering og transformation af et lille byhus på Smallegade 48, samt at give et forslag til, hvordan matriklen fremover kan danne ramme for en ny aktivitet, der kan sætte gården i spil som en mere aktiv del af bybilledet og få offentlighed, hus og have til at indgå i et nyt samspil.

Min intention har været at introducere en ny funktion på matriklen. I gården findes allerede et par keramikerværksteder. Og med et ønske om at understøtte det eksisterende kreative miljø, har min intention med opgaven været at give Smallegade 48 en ny funktion i form af et galleri med en tilknyttet café samt 2 mindre kunstnerboliger. 

 

Fascinationen

Jeg startede min opgave med en analyse af området, en opmåling af Smallegade 48 samt en gennemgang af husets tekniske tilstand. Dette kan ses i dokumentet ’Værdisætning af Smallegade 48’, der kan downloades.

Da jeg skrev programmet og under opstarten af opgaveperioden havde jeg en klar fornemmelse af, at mit fokus i opgaven hovedsageligt ville omhandle en restaurering og transformation af selve huset. Men igennem analyse af huset og matriklen har projektet udviklet sig til flere større nedslag på matriklen.

Da huset tidligere har fungeret som beværtning, fandt jeg det oplagt at genskabe dette liv i og omkring huset, som det var engang. Derfor er Smallegade 48 omdannet til café i stueetagen. Jeg har valgt i store træk at bevare huset, som det står. Det gælder både det indre og det ydre. Udgangspunktet for den nye funktion i huset har været at genanvende husets meget ombyggede eksisterende struktur i så stort et omfang som muligt.

I addition til caféen har jeg valgt at bygge et lille galleri ud mod Smallegade. Sammen skaber de to bygninger en ny ankomstsituation, der kan danne ramme for et mere aktivt rum i gadebilledet. Galleriet har kontor på 1. sal i Smallegade 48. Galleriet er placeret op ad endegavlen til smallegade 50. Facaderne, der vender mod gaden, er forholdsvis lukkede og de nordvendte vinduer skaber et blødt lys i galleriet.  Mod gården åbner galleriet sig op med en stor skydedør/vindue, der indrammer det store gamle træ i gården.

I gården bagved Smallegade 48 har jeg nu placeret to mindre kunstnerboliger til kortvarige ophold. Man ankommer til kunstnerboligerne fra den sydlige side. Boligerne består i stueplan af et lille køkkenalrum, baderum og et atelier. Ateliet er et dobbelthøjt rum med nordvendte ovenlysvinduer. På 1. salen finder man soveafdeling.