Mere Møbel

Navn
Anette Byberg
Uddannelsesgrad
Kandidat
Skole
Arkitektskolen
År
2014

Så længe mennesket forandrer sig forandres behov og brug. Teknologiens udvikling og indflydelse på samfundet har stor betydning for, og effekt på dagens livsmønstre. Den har medvirket til en fusion af funktioner, og vi kan foretage os flere ting fra samme platform. Arbejde og afslapning er i særlig grad blevet forbundet, fordi det er muligt for os, at være online uanset hvor vi befinder os. Det ses også fysisk i boligens organisering. Fra at have været opdelt efter ét rum, én funktion, samles og forbindes i dag flere funktioner i samme ramme. Grænserne udviskes, og der opstår rum i rum.

Teknologiens udvikling har gjort os mobile, fleksible og uafhængige. Den har ændret vores måde at leve og indrette os på, og skabt nye behov. Udover at påvirke de rum, som vi bevæger os i betyder det også, at vi oplever og udlever en stor del af vores liv to-dimensionelt, visuelt og verbalt med et fravær af  følesansen. Hvad vi tidligere har haft tæt på vores krop, aflæser øjet nu på afstand gennem en skærm, og herigennem leves vores liv. Med projektet skal følesansen genaktiveres efter en tid hvor synet, som den eneste sans, har kunne følge teknologien. Afstande er blevet forkortet, men den fysiske afstand mellem os gjort større.

En lang række møbler er blevet overflødiggjort i takt med teknologiens udvikling. Fastlåste positioner er opløst, og vi er frit stillet fra ledninger og tunge elektroniske enheder. Laptoppen følger os, og bruges uanset om der er et bord eller ej. Smartphone’nen er en integreret del af vores påklædning, og en stor del af vores liv er lagret i en sky. Teknologien har skabt en nomadetilstand, hvor vi er frit stillet. Verden er blevet bundet sammen, og har på samme tid opløst det permanente liv, hvor det vigtigste element i at være er Wi-Fi.

Ophold alene eller i fællesskab koncentrerer sig om en meget lille del af boligen uanset størrelse, fordi funktionerne pga. af alle vores elektroniske devices kan samles. Det betyder mange behov og funktioner skal mødes i samme ramme, hvilket stiller krav om høj fleksibilitet i brugen af møblet, og en uafhængighed fra andre møbler, så det kan fungere i sig selv. Det skal være trådløst ligesom elektronikken.

Sociale fælleskaber optræder på nye måder, hvor det sociale også findes i blot, at være fysisk tilstede i samme rum uden interaktion. Livet online vil dog aldrig kunne erstatte trygheden og nærværet der findes i fællesskabet offline.
Man kan skelne mellem det digitale og det analoge fælleskab. Det digitale fælleskab er vi en del af “på afstand” visuelt og verbalt, og dermed uden følesansen. Det analoge fællesskab findes ved fysisk tilstedeværelse, og sanses ved nærvær og kontakt.

Briksen er placeret mod væggen, og de tre sammensatte puder læner op af og danner en dyb favnende komfortabel ryg.
Delen til at sidde på er rullet sammen til den ene side, og danner en lav ryg mod væggen.
Briksen er fritstående og kan indtages fra alle sider. Delen til at sidde på er foldet ud på gulvet, som bliver en del af
Delen til at sidde på er foldet dobbelt og følger briksens bredde. Benene består af massive skiver i eg, og møder gulvet
Briksens tykkelser er dimensioneret i mindst mulige mål. Udhængets længde svarer til benenes højde, og efterlader det negative

 

I konteksten af boligens rummelige sammenhæng imødekommer Mere Møbel dagens livsmønstre. Et sted hvor funktionen er foranderlig afhængig af bruger, og situationer opstår midlertidigt og intuitivt afhængig af behov. Mere Møbel reflekterer og afspejler nutidens måde at bruge teknologien på, og rummer mulighed for at skifte mellem arbejde og afslapning i samme form. Med sin flerfunktionalitet skaber det mulighed for vekslende siddestillinger, og kombinerer forskellige tilstande. Samtaler og arbejde, læsning og afslapning, korte og lange ophold i fællesskab eller alene.

Teknologien dør aldrig og intet tyder på, at vi nogensinde kommer til at leve uden. Men uanset hvor den ender henne, vil mennesket altid have brug for nærvær og tryghed. Mere Møbel danner ramme for begge verdner.

Med en briks som en flade skåret ud i gulvet og hævet, svævende på to skiver opnåes en stationær hård base. Herpå udfoldes tre bløde fleksible polstringsdele, som kombineres efter brug og behov. En til at sidde på, en til at læne sig op af, og en til at tage over sig. Polstringsdelens bløde kurvede landskaber kontrasterer den skarpe rene briks både i udtryk og materialevalg.

Alle tre polstringsdele er valgt i vegetabilske eller animalske kvaliteter fra Kvadrat, og hver del udført i kombinationen af to forskellige kvaliteter. Eksempelvis er delen til at tage over sig lavet med en let strukturet varm uld på den ene side, og en tætvævet glat kold bomuld på den anden side. Samlet tilfører de seks forskellige kvaliteter med hver sin karakter en mangfoldig vifte af oplevelser for følesansen.

 

Projektet er blevet til i samarbejde med og støtte fra:

Republic of Fritz Hansen
Kvadrat
Møbelsnedker Frederik Bogh