MØBLER HVOR VI ER

Navn
Anne Katrine Kleberg Hansen
Uddannelsesgrad
Kandidat
Program
Møbel & Objekt
År
2017

MØBLER HVOR VI ER

 

Mit afgangsprojekt hedder ”Møbler hvor vi er”. Projektet er et bud på et æstetisk bæredygtigt møbelkoncept som med fordel kan produceres lokalt, fordi det bygger på relationen mellem bruger, producent og møbel.

 

Konceptet indebærer, at brugeren opsøger en lokal producent og indgår en dialog om møbeltype og træsort. Dernæst fremstiller den lokale producent møblet, som brugeren selv afhenter hos producenten.

 

Projektet er et forsøg på at arbejde med bæredygtighed på en alternativ måde hvor æstetisk bæredygtighed er hovedfokus – men som i den sidste ende også betyder miljømæssig bæredygtighed.

 

Her ligger det bæredygtige i at skabe en langvarig relation mellem bruger og møbel, så brugeren beholder møblet i længere tid, og på den måde forbruger mindre. Den relation opbygges ved at inddrage brugeren i processen med at fremstille møblet: Brugeren besøger producenten og vælger selv hvilket stykke træ møblet skal laves af.


I forhold til det æstetiske udtryk ligger bæredygtigheden i en minimalistisk og tidløs æstetik, og møblet er produceret i et holdbart materiale af gode håndværkere. Materialet er træ, da det gennem brug og over tid forøger sin æstetiske værdi til forskel fra de fleste massefremstillede møbler der produceres i dag.

Side table
Bench
Chair
Bench
Chair
Table

SAMARBEJDSPARTNERE

Jeg indledte projektet med en Danmarksturné, hvor jeg har besøgt snedkerier, skovhuggere, savværker, møbelproducenter og værksteder. Der etablerede jeg en masse kontakter, som gjorde det muligt at teste mit projekt i den virkelige verden. Jeg har testet projektet sammen med håndværkere i mit lokalområde; København, fordi det er der hvor jeg befinder mig. Men det er meningen at projektet skal kunne eksekveres andre steder i landet, således at møblerne produceret der hvor brugeren er.

 

Nedenfor ses en billedeserie af de håndværkere der har været med til at teste mit afgangsprojekt. Fotocredit: Tonje Eliasson.