Landkrabben Coco - en børnebog der formidler klimaproblematikker

Navn
Helle Sveistrup Clausen
Uddannelsesgrad
Kandidat
Skole
Designskolen
Program
Møbel & Objekt
År
2015
Bogens forside

Landkrabben Coco - den store rejse

Er en børnebog skabt til at formidle klimaproblematikker i børnehøjde.

Ideen er at børn tidligt skal få en viden om og fornemmelse for hvilke udfordringer vores klode står overfor. Projektet er baseret på en tese om at  hvis man vil nå børn i de mindre klasser skal det være lystbetonet at lære - og særligt når det gælder et lidt tung emne. Derfor er bogen om Coco med til at drage børnene ind i et univers hvor klima- og miljøproblemer er en naturlig og relevant del af de udfordringer dyrene kommer ud for i historien. Med dyr i hovedrollerne foregår historien i et trygt og fantasifuldt paralelunivers, som dog bygger på biologisk fakta og fagviden. Børnene lærer derved ikke kun om de mange dårlige effekter af klimaproblemerne, men får også en indsigt i det eksotiske dyre- og planteliv i de særligt udsatte egne - kredset ind til øerne i Polynesien. 

Illustrationerne fremstår på nuværende stadie som stregtegninger, der på sigt skal farvelægges inden udgivelse.

Der er som en anden vigtig del af projektet udarbejdet et overordnet forslag til et kit der assisterer bogen i undervisningen. Bogen fungerer derved som den underholdende oplæsning (eller lydbog), der derefter foldes ud via opgaveark, bi-historier, kreative projekter og lege der knytter sig til handlingen eller emnerne taget op i bogen.

Bogens historie og undervisnings kittet er udarbejdet med løbende feedback og inputs fra en 2 klasse igennem workshops og via sparring med faglærere.  

I den pædagogiske del af projektet er der taget højde for børns forskellige interesser, kompetencer og evner. Der er arbejdet læringsteorien om de mange intelligenser, hvor hver af de otte karakterer i historien repræsenterer hver sin intelligens og derved kan blive elevernes maskot for den pågældende fagretning. Dette er en måde at drage det pædagogiske arbejde ind så det bliver synligt og brugbart for børnene.