Når et koptisk hoved taber ansigt – Undersøgelse og dokumentation af en polykrom genstand

Navn
Mette Aagaard Rønde
Uddannelsesgrad
Kandidat
Skole
Konservatorskolen
Program
Tværfagligt kandidatprogram
År
2015

Dette speciale præsenterer undersøgelser og dokumentation af et koptisk kalkstenshoved med bemaling fra ca. det 4 århundrede e.Kr. fra det egyptiske magasin hos Ny Carlsberg Glyptotek. Genstanden er mærket med genstandsnummer ÆIN 1751 og internt genstandsnummer hos Konservatorskolen med M278.

Formålet med specialet er at undersøge og dokumentere bemaling, bindemiddel og salte på den specifikke genstanden. Undersøgelserne af den koptiske skulptur sker ud fra en række non-destruktive teknikker, herunder ultraviolet fotografering og Visible-Induced luminescence. De destruktive undersøgelser er foretaget med største forsigtighed til at kunne analysere pigmenter, bindemiddel, sten og salte ved blandt andet FTIR, kemisk spottest, tyndslib og GC-MS.

Resultaterne viser carbon- og jernholdige pigmenter, der er blandet i forskellige nuancer for at opnå de rigtige toner til genstanden. Det omfatter brugen af; røde (hæmatit/okker), sorte (magnetit) og gule pigmenter (okker). Undersøgelsen bidrager til en viden om koptisk polykrom skulptur og muliggør fremadrettet sammenligninger med lignede polykrome skulpturer fra samme periode.