Skimmelsvampe i statsanerkendte museers samlinger - undersøgelse, rensning og arbejdsmiljø

Navn
Camilla Jul Bastholm
Uddannelsesgrad
Kandidat
Skole
Konservatorskolen
Program
Tværfagligt kandidatprogram
År
2015

Opgaven tager udgangspunkt i en nordamerikansk prærieindianer bisonkappe (Hc.477) fra Nationalmuseets Etnografiske Samling.

Opgavens første del er i et litteraturstudie af prærieindianere, deres genstandsmateriale og beredning og garvning af skind efter traditionelle prærieindianske metoder. På baggrund heraf gives en dokumentation af kappen og dens fremstillingsteknikker. Opgavens andel del tager udgangspunkt i rensning af hjernegarvet læder, idet der foretages en undersøgelse af renseprodukter, der anvendes til tørrensning af overflader. Evalueringen sker ved pålysmikroskopering og SEM-optagelser af læderets overflade og tværsnit. Under mikroskoperingen lægges vægt på, om renseprodukterne efterlader restprodukter i overfladen, og det undersøges, om den mekaniske rensning ændrer overfladens karakter. Foruden mikroskopering måles de urensede og rensede læderprøvers krympningstemperatur med henblik på at undersøge om rensningen fører til en nedbrydning af læderet.

Emneord 
Nordamerikansk, prærieindianere, læder, skind, hjernegarvet, semigarvet, tørrensning, viskelæder, svampe, krympningstemperatur