Vi bruger cookies

Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering bruger cookies til at skabe en bedre brugeroplevelse, til at interagere med sociale platforme og til anonymiseret statistik over trafikken på vores hjemmeside.

Cookies fra sociale medier gør det muligt for os at interagere med velkendte sociale mediers platforme og indhold. Formålet kan være statistik eller marketing.
Nødvendig for at afspille YouTube vidoer. Benyttes til marketing, statistik og personalisering.
Nødvendig for at afspille Vimeo videoer
Præference cookies gør det muligt for en hjemmeside at huske oplysninger, der ændrer den måde hjemmesiden ser ud eller opfører sig på. F.eks. dit foretrukne sprog, eller den region, du befinder dig i.
Bruges til grafiske elementers tilstand

Smørrebrød - Nye rammer til gastronomiske kunstværker

Navn
Anne Marie Bisgaard
Uddannelsesgrad
Kandidat
Fagområde
Design
Institut
Bygningskunst og Design
År
2016

Mit projekt tager afsæt i den danske smørrebrødskultur. Min idé var at udvikle service til servering af højtbelagt smørrebrød i restaurationsbranchen. Jeg har arbejdet ud fra min opfattelse af, at jeg ser det at spise smørrebrød på restaurant, som en række rammer omkring smørrebrødet og situationen at spise smørrebrød. Jeg definerer rammerne således: brødet, servicet, bordet og restauranten. Fokus i projektet lå på at skabe en helhed mellem smørrebrødet og servicet og via denne skabe en sanselig helhedsoplevelse for den spisende.

 

Der har været to indgangsvinkler til projektet: Materiale og form/funktion.

I den første del af projektet havde jeg fokus på hvordan materialerne via deres egne kvaliteter og naturlige egenskaber kunne skabe et dekorativt udtryk. I forlængelse af dette arbejdede jeg med hvordan de forskellige produktionsteknikker og de spor de efterlader kunne være med til at skabe variationer i det dekorative udtryk.

I den anden del af projektet havde jeg fokus på form og funktionalitet. Formen er vigtig, da det er en del af den visuelle ramme omkring selve smørrebrødet og er derfor en del af helhedsindtrykket ved serveringen. Funktionen er essentiel fordi servicet skal kunne bruge, det skal fungere, være til at håndtere, rengøre og opbevare.

I projektet har jeg haft et fokus på hvordan jeg kunne skabe et service, som kunne hamle op med de kvaliteter jeg ser i smørrebrødet. Så som det visuelle, taktile, konsistens -, smags- og formmæssigt. Disse kvaliteter kommer til udtryk blandt andet via de dekorative elementer, farverne og det taktile. Jeg har arbejdet med, at skabe et udtryk hvor der opstår en helhed mellem smørrebrødet og servicet. Dette medvirker til, at servicet får en lige så stor betydning som smørrebrødet. Dette er vigtigt, da både smørrebrød og service er del af helhedsindtrykket når der spises smørrebrød.

 

Mange tak for hjælpen til:

Oscar Davidsen - Ida Davidsen

Juliette Noyons Rasmussen - Restaurant Schønnemann

Lo Østergaard - Royal Smushi Cafe

 

Maden på billederne er stillet til rådighed af Ida Davidsen.

Foto : Sanne Juel Böckhaus.