Om instituttet

Institut for Bygningskunst, By og Landskab har et bachelorprogram og to kandidatprogrammer på Campus Holmen, samt et bachelorprogram og fra 2026 også to kandidatprogrammer på Det Kongelige Akademi i Kalundborg.

Studerende hænger projekter op

Instituttet udbyder hvert andet år en Master i Strategisk Byudvikling, der er en videreuddannelse for praktikere i byudviklingsfeltet. I disse år er instituttet tillige vært for Læreanstalternes Fælles Byplankursus, et multi-disciplinært kursus for kandidatstuderende indenfor planlægningsfagene på tværs af universiteterne. 

Instituttets faglige områder er bygningskunstens, byernes og kulturlandskabernes rumlige forandring og udvikling, aktuelt og historisk. Vi er optagede af, hvordan vi kan fremstille kvalificerede forslag til bygninger, bebyggelser, byrum, byer og landskaber der er informeret af relevant forskning og kunstnerisk udviklingsvirksomhed.  Det er afgørende for os at forstå og udnytte de skiftende samfundsmæssige forudsætninger til at komme i hus med disse ambitioner, og derfor er vi også stærke analytikere og kritikere, og vi deltager gerne i den offentlige debat. 

Instituttet ser det som sin hovedopgave at uddanne arkitekter, hvis kompetencer og viden har en meget høj relevans for, hvordan samfund verden over kan forstå og møde globaliseringens udfordringer, så de konstante rumlige opbrud og forandringer sker på måder der bidrager til øget livskvalitet for de mange, og til bedre balancer i den udfordrede biosfære. 

Vores forskning, kunstneriske udviklingsarbejde og eksterne samarbejder er helt afgørende for at vi kan løse denne opgave. 

Instituttets programmer spænder over ganske store faglige områder, men de forskellige arkitektursyn og æstetikker tager alle udgangspunkt i en arkitekturforståelse, som tilsiger at vellykket arkitektur skylder sin meningsfylde og oplevelseskraft til en helt tæt dialog med de konkrete omgivelser og til de forhold – menneskelige, rumlige, økonomiske, geologiske, urbane, landskabelige klimatiske, politiske osv. – der er på spil på netop dette sted.  

Interview med institutleder Katrine Lotz

"Når vi bringer undervisning, forskning, kunstnerisk udvikling og vores dygtige folk fra faget i spil sammen om aktuelle problemstillinger som f.eks. boliger, udvikling i kommuner eller at udvikle nye måder at forstå natur og landskab, ser vi os faktisk som en form for tænketank på vores områder."