Forskning

1
/12

Kandidatprogrammets forskning er organiseret som en del af Center for Bæredygtig Bygningskultur. Center for Bæredygtig Bygningskultur på Det Kongelige Akademi tager afsæt i et ønske om at bidrage til en fremtidig bæredygtig bygningskultur. 

Bæredygtig bygningskultur forstås som den betydningsskabende kultivering og helhedsskabende syntese af tekniske, brugsmæssige og æstetiske forhold gennem transformation af naturlige og kulturskabte ressourcer – i balance med klodens naturgrundlag. 

Målsætningen er at koble kravet om reduktion af drivhusgasser og ressourcer med bevarelse og styrkelse af bygningsarvens kulturelle og æstetiske værdier – til glæde for nutidige og fremtidige generationer. 

Center for Bæredygtig Bygningskultur har som overordnet mål at bidrage til udviklingen af en bæredygtig bygningskultur gennem en koordineret analyserende, metodeudviklende og handlingsanvisende indsats med særlig fokus på sammenhængen mellem bygningskultur og bæredygtighed. 

Hensigten er at øge vidensgrundlaget, udvikle nye værktøjer og give forslag til modeller der kan informere, kvalificere og inspirere det arbejde der udføres af byggeriets interessenter, herunder arkitekter, ejere, håndværkere, producenter, organisationer, myndigheder – og alle andre med interesse for bæredygtig bygningskultur. 

Forskningen tænkes tæt sammen med undervisningen på Kulturarv, Transformation og Restaurering idet fokus, genstandsfelter og opgavetematikker koordineres og udvikles i et fagligt miljø hvor studerende, forskere og undervisere interagerer. Der tilstræbes gensidig synergi imellem et velfungerende studiemiljø og et dynamisk, omverdens relateret forskningsmiljø. 

Alle forskere samarbejder løbende med en lang række nationale og internationale videns-, uddannelses- og forskningsinstitutioner og forskningscentret afholder konferencer og udgiver fagfællebedømte publikationer, eksempelvis ’Lost & Found’, ’Om Bygningskulturens Transformation,’ ’Robust’ og ‘Hands On.’

Forskningsenheden har endvidere en lang tradition for eksterne samarbejder med tegnestuer, organisationer, forvaltninger, kommuner og producenter, eksempelvis: Slots- og Kulturstyrelsen, Bygningsfredningsforeningen, Historiske Huse, Freja Ejendomme, Designmuseum Danmark, Dansk Håndværk, BARK, Håndværker Akademiet, Nationalmuseet, RUC samt en række kommuner.