Kreative karrierespor: Materialeoversætter hos Royal Copenhagen

Dato
19.06.2016
Kategori
Samarbejde og erhverv

Kandidater fra KADK får idéer, afprøver nyt og genopfinder metoder og processer. De skaber en unik værdi, uanset om de starter egen virksomhed, arbejder i det private erhvervsliv eller for staten og kommunerne. Mød kemiingeniør Vibeke Rask, som arbejder for Royal Copenhagen, og læs om hendes job og vejen dertil. 

”Konservatorer har evner til at forklare tekniske problemstillinger, som er ret komplicerede, og et tror jeg har en værdi i mange virksomheder.”
Vibeke Rask

Overordnet kan man sige
...at jeg oversætter Royal Copenhagens materiale til andre. Jeg hjælper designere med udvikling af nye produkter, jeg byder ind, når eksisterende produkter ikke opfører sig, som de skal – hvis farven eksempelvis går væk. Jeg hjælper også kunstnere med at sørge for, at deres ide til et unikaprodukt bliver, som de forestiller sig. Porcelæn og keramik er besværlige materialer på flere måder, så det er vigtigt, at alt gøres rigtigt. 

Jeg har altid vidst
...at jeg ikke skulle arbejde som klassisk konservator. Jeg har større interesse i at have en bred kontaktflade med kolleger og samarbejdspartnere, og jeg har brug for, at der sker noget omkring mig hele tiden. 

Vibeke Rask, konservator hos Royal Copenhagen

Håndværkere har en fantastisk mængde viden 
...om materialer i hænderne. Men hvis materialet opfører sig anderledes end normalt, kan det være svært for dem at vide, hvordan det bliver godt igen. Hvis en af vores malere oplever, at hendes maleblanding ikke fungerer, så er min opgave at gå ind og se, hvad der kan ændres. Jeg bliver nødt til at forstå, om den flyder for meget ud, om den klumper eller andet. Så kan jeg se på komponenterne og finde frem til, hvad der måske skal ændres i blandingsforholdet eller tilsættes. På den måde ser jeg mig selv som en oversætter af materialer. 

Det kemiske arbejdsmiljø 
...på fabrikken er også et af mine ansvarsområder. Lovgivningen ændrer sig løbende, så pludselig må vi eksempelvis ikke bruge visse stoffer i vores maling. Så undersøger jeg, hvordan vi beholder det samme look med andre materialer. 

Flora Danica er et af Royal Copenhagens kerneprodukter
En ørn i porcelæn på vej til brænding

En af styrkerne ved konservering
...er, at faget er så bredt. Man ved, hvornår man selv kan løse noget, og hvornår man skal kontakte andre, for man lærer at forstå materialerne i dybden og lærer sine egne muligheder og begrænsninger. 

Jeg vil råde andre 
...til at se lidt mere generelt eller overordnet på, hvad vi har lært, og hvor det måske kan bruges henne. For konservatorer har evner til at forklare tekniske problemstillinger, som er ret komplicerede. Det tror jeg har en værdi i mange virksomheder, der arbejder med materialer på forskellige måder.

Få en samarbejdspartner fra KADK
På KADK er erhvervslivet en tæt samarbejdspartner. Skolen har en lang tradition for parløb med de virksomheder og institutioner, der har glæde af vores studerende og kandidaters kompetencer. Der er mange muligheder for at samarbejde med en studerende fra KADK: